Събития с конкурсен характер

Международен фестивал на анимационния филм ''Златен кукер''
ежегодно събитие

гр.София,община Софийска,Област София град

Вашата оценка
4.3 от 3 гласа
Септември 2023

 
Международният фестивал на анимационния филм „Златен кукер – София“ се организира от Българската асоциация на независимите художници аниматори ''Пройко Пройков''. Провежда се в краят на м.Септември или началото на м.Октомври.
Една от двете големи награди на фестивала е за детски филм и носи името на големият български художник, аниматор и режисьор Пройко Пройков.

„Защо избрахме това име? Защото кукерите танцуват, за да да бъдат уплашени и прогонени завинаги злите духове и орисници и да има богата реколта през следващата година, а ние много искаме да настъпят добри времена за българската анимация и за нейните творци“, смятат аниматорите от БАНХА.

Очакват се гости от чужбина, както и филми от цял свят, които селекционната комисия ще предложи за надпреварата в общо 14 категории. Целта на събитието е да популяризира анимационното изкуство сред широката публика и особено сред децата, като подсигури възможност за изява на млади творци с новаторски идеи.

Ние, Българската асоциация на независимите художници аниматори "Пройко Пройков", сме млада организация, но имаме голямата амбиция да възродим фестивала и да обогатим културната програма на столицата. Затова започнахме работа по организирането на Международния фестивал на анимационния филм "Златен кукер". Очакват ни дни на прожекции на филми от конкурсната и информационната програма, ретроспекции на българското анимационно кино от златния му период и на неговите майстори, тематични и национални програми и т.н.

Провеждането на фестивала в тези трудни за българската култура времена е повод за размисъл, свързан с бъдещето на анимацията у нас. На тази тема ще бъде посветена поредица от творчески дискусии и кръгли маси с участието на аниматори, студенти, журналисти, както и с представители на българските институции. Със свой щанд на фестивала ще участва и БНР, което е медиен партньор на събитието.

За повече информация( Условията за участие ) :
Международният фестивал на анимационния филм
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания