!!! Секцията се конструира !!!
5. гр.Петрич (Самуиловата крепост и храм ''Света Петка Българска'' в местността Рупите)

"Света Петка Българска“ е храм в местността Рупите край едноименното българското село в община Петрич, Област Благоевград.

Построен е през 1994 година по проект на архитектите Богдан Томалевски и Лозан Лозанов и изписан от художника Светлин Русев.

Главен ктитор на храма е българската ясновидка пророчица Ванга, живяла последните 20 години от своя живот в това село. Строежът е финасиран основно с нейни средства.

Ванга умира на 11 август 1996 в София и е погребана при „нейната църква“.

Храмът „Света Петка Българска“ и местността Рупите от 2003 г. са сред 100-те национални туристически обекти.


Самуилова крепост e името на средновековна крепост, разположена между планините Беласица и Огражден в т.нар. Ключка клисура.

Намира се на невисок хълм на десния бряг на река Струмешница, на 5 километра северно от село Ключ, известен в миналото с името Куфалница. Построена е вероятно в периода 1009-1013 година по време на управлението на цар Самуил и е част от мащабна фортификационна система.

Във фортификационно отношение укреплението носи белезите на българската укрепителна традиция, характерна за времето на Първото българско царство. Крепостта се свързва с ослепяването на българските войни по времето на цар Самуил. В околностите на крепостта през лятото на 1014 година се е състояла историческата Беласишка битка, в която българските войски са предвождани от цар Самуил. Войските на византийския император Василий II разгромяват българската армия и пленяват много войници. Цар Самуил и неговото обкръжение успяват да се спасят. След края на битката византийския император ослепява 14-хилядната пленена българска армия, като на всеки сто души оставя по един едноок водач.

Национален парк-музей „Самуилова крепост“ тържествено е открит на 23 октомври 1982 година. Останките от средновековното укрепление и селище са консервирани, а района около него е благоустроен. От паркинга до международния път Петрич — ГКПП "Златарево" към парка-музей покрай брега на реката води красива алея. Тя минава по пешеходен мост и се отправя към подножието на хълма. Отдалеч се вижда величествената бронзовата фигура на цар Самуил в цял ръст и четирите бетонни пилона изградени в най-високата част на хълма, върху руините от средновековната кула. Автор на паметника е професор Борис Гондов. Крепостта е важен туристически обект в югозападна България.За повече информация :
Община Петрич


Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания