!!! Секцията се конструира !!!
8. гр.Малко Търново (Историческият музей ''Проф. Александър Фол'' и Местността ''Петрова нива'')

Малко Търново се намира в централната част на Странджа планина. През града минава европейският път E87. В непосредствена близост е ГКПП Малко Търново.

В околността на Малко Търново се намират следните забележителности от Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз: №6 – Историческа местност Петрова нива, денонощно, има печат; Исторически музей – Малко Търново, ул. „Константин Петканов“ № 1, лятно работно време (VI-IX): 8:00-17:00 ч. без почивен ден; събота и неделя с обедна почивка от 12:00, Има печат.


Исторически музей „Проф. Александър Фол“ в Малко Търново е създаден през 1983 г.

Експозицията му е разположена в четири къщи с типична възрожденска архитектура, паметници на културата. Обект на историческия музей в Малко Търново е и мемориалният национален паметник Петрова нива.

Музеят обхваща четири странджански възрожденски къщи, принадлежащи на търговските фамилии Дякови и Илиеви от края на 19 в. В музея се представят шест експозиции. В експозициите е нарушен традиционният способ на експониране в строго следване на хронологическия ред. То е осъществено тематично и с акцентуване само на събитията и явленията, които са характерни за странджанския регион. Представя се материалната и духовна култура на местното население от периода Х-ІХ в. пр. н.е. до наши дни. Към историческия музей функционира килимарска работилница, където се предлагат демонстрации на тъкане на автентичен стан.


Петрова нива е местност в Странджа, в землището на село Стоилово.

На 28-30 юни през 1903 година там се провежда конгрес на Одринския революционен окръг на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, на който се изработва общият план на въстаническите действия в окръга по време на Илинденско-Преображенското въстание.

В края на 1950-те години е построен паметник, а през 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена „Света Петка“. Има и музей с експонати (снимки, оръжия, документи) от освободителните борби на българите от Тракия и Македония. В паметника са зазидани костите на българския революционер войвода Георги Кондолов.За повече информация :
Община Малко Търново


Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания