Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор ''Мевлид'' в с.Русалско
ежегодно събитие

с.Русалско, община Ардино, Област Кьрджали

Вашата оценка
2.5 от 4 гласа
Август 2023

 
От началото на миналия век през месец август в Русалско се провежда традиционният мевлид-събор в местността Яйля.
Фолклорни фестивали и събори
Русалско е село в Южна България. То се намира в община Ардино, Област Кърджали. Село Русалско се намира в планински район.
Фолклорни фестивали и събори
Отстои на 44 км северно от град Ардино, на около 44 км северозападно от областния център Кърджали, на 91 км югозападно от Хасково и на около 287 км югоизточно от столицата София.

На около 10 км югоизточно от селото се намира яз. Кърджали, който представлява интерес за почитателите на водните спортове, а през лятото е прекрасно място за почивка сред природата.

Риболовът тук е доста добре развит, тъй като водите на язовира предлагат изключително богато разнообразие от риба - шаран, сом, толостолоб, бяла риба, уклей, костур, червеноперка и др.

Недалеч от яз. Кърджали се намира Халката - изумителен скален феномен, който разкрива разкошна гледка към самия язовир и околните хълмове.

Село Русалско, старо пазарно място за живеещите наоколо хора по махалите. Днес от него е останала джамията, една почти срутена църква и каменни къщи – призраци. Колкото пъти съм посещавал това място,все съм си мислел,че това е кътче,откъснато от страната, оставено само на себе си,съществуващо по свои си закони.То не влиза в никакви норми.

Калдъръмени улици, каменни къщи с високи каменни огради, пресъхнали чешми, разрушени сгради, днес наподобяващи купища камъни. А е толкова красиво!

Съжалявам за тези, които се мислят за туристи,ако не са хвърлили през пролетта един поглед от Русалско към заобикалящите го планини, от които скачат водопадчета, а много от карстовите му скатовете са покрити с люляк.

Или не са се разходили сред тези люляци.

На около 25 км от Русалско се намира Крепостта Кривус, построена през X век, за да защитава областта около река Арда в източната част на Родопите. Изключително интересни са останките от крепостни стени, достигащи до 5 метра, като и бойните кули, входът на крепостта и останките от древна църква, построена в самия център на крепостта.

Съвсем близо до Крепостта Кривус, на скалист полуостров на левия бряг на река Боровица, може да бъде посетена и Крепостта Патмос, също датираща от X век. Най-голям интерес за туристите представлява западната стена на крепостта, която е най-добре запазена.

След поредица от археологически проучвания в крепостта са открити останки от трикорабна базилика и кула.

За контакти :
Кметство: 0885919743

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания