Фолклорни фестивали, събори и панаири

''Празник на розата'' в с.Розино
ежегодно събитие

с.Розино,Община Карлово,Област Пловдив

Вашата оценка
3 от 3 гласа
Юни 2023

 
Празника се чества за първи път през 1903 г. Традиционно се провежда през първия уикенд на месец юни. Провежда се в края на розобера, когато е и селски събор.
Фолклорни фестивали и събори
От дълги години преработката на розовия цвят е основен поминък за региона . В село Розино първият празник на розата се е състоял през 1946 година, когато в края на розобера се провежда селски събор и тази традиция продължава и днес.
Фолклорни фестивали и събори
Розата е символ на нашия регион и олицетворение на едно от богатствата, които притежава страната ни. Над сто самодейци от съставите към читалището в Розино, петнадесет именити музиканти и няколко състава от страната ще пеят и свирят днес и утре в центъра на селото.
Фолклорни фестивали и събори
Хората винаги с желание очакват този празник. Това събитие е най-очкаваното за жителите на селото.

Като гости в Розино ще пристигнат ръководството на община Карлово и депутати.

Село Розино е първото по население в Карловска община. Възникнало в онези далечни години селото е носело имената на своите създатели Раманлу до 1576 г. и Рахманларе до 1934 г. И защото е райско кътче на нашата земя, след години то е преименувано в "Божи дар" до 1951 г. носи това име, а по-късно заради поминъка на нашето население и масовото отглеждане на маслодайна роза, то е наречено РОЗИНО.
Фолклорни фестивали и събори В селото има християнски храм "Св. Стефан", две джамии и две възрожденски къщи-паметници на културата.

Чарът на Розино са обширните розови градини край селото, слели се в едно с величествената осанка на Балкана.

Освен за розобер, Розино е селото, което ще Ви отведе най-бързо до хижа “Ехо” в дебрите на Национален парк “Централен Балкан”.

Преди тръгване, обаче, не пропускайте да се отбиете в местното читалище, където е създаден интересен информационен кът за лечебните растения в парка – гордостта на ентусиастите от младежкия екоклуб “Цветята на малката Ида”.
Фолклорни фестивали и събори
С повече късмет можете да присъствате на оригинално “покръстване” сред природата и дори да участвате в традиционните местни обичаи и обреди, свързани с цветята и билките като Лазаруване, Цветница, Еньовден…

Съжителството на четири етнически общности обуславя пъстротата и богатството на културния календар в селото.

Тук можете едновременно да отидете и на Коледа, и на Христугина, и на Рамазан Байрям, както и да посетите служби в местната църква и в джамията.

Специален интерес представлява фолклорната плетеница “Песни и танци от Розино” – букет от културните традиции на този край с изпълнения на деца от всички етнически групи..
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : тел.: 03136/22-32

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com; emilbakish@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания