Фолклорни фестивали, събори и панаири

Фестивал на сиренето в гр.Троян

гр.Троян,община Троян,област Ловеч

Вашата оценка
4 от 1 глас
Октомври 2022

 
В Троян, на 14 и 15 октоври 2022 год., ще се проведе двудневен фестивал по международен проект: „Кажи сирене! Балканско сирене!“
Меки, полу-твърди и твърди сирена без консерванти са основните продукти, които се произвеждат на територията на общините: Троян, Априлци и Угърчин.
Фолклорни фестивали и събори

Това става ясно от проучване на местната инициативна група по международния проект: „Кажи сирене! Балканско сирене!“, който има за цел да популяризира местните традиции в производството на млечни продукти.

Традиционно, производството на сирене на територията на МИГ – Троян, Априлци, Угърчин, както и в балканските страни, включени в проекта, преобладава в семейни мандри и предприятия.

В повечето случаи това са малки производители, които дистрибутират продуктите си на регионален принцип.

Точно тези сирена притежават голямо разнообразие в своите органолептични специфики и се различават от промишленото производство. Локалните микроорганизми, които са уникални за различните региони, създават специални вкусови качества и най-вече специфичния „балкански“ вкус.

Голяма част от участниците в него, които живеят на територията на трите общини, посочват ръчния метод на производство на сирене и месене на кашкавал. Отглеждат се предимно крави, но в някои от фермите има и стада от кози и овце. Рецептите са традиционни, използвани от дълги години и доказали високо качество и вкус.

Фестивалът има точно такава цел: да създаде и промотира балканските сирене, да популяризира бранда и традициите в създаването му, както и да преоткрие „Маршрутите на Балканското сирене“.

В него ще участват производители от България и партньорите им по проекта - фермери от Румъния, Гърция и Молдова.

Те ще бъдат включени в различни състезания и конкурси - демонстрации на най-атрактивно презентиране на сирена и кашкавали, дегустации и избор на най-харесваните от гостите храни и млечни продукти.

Фестивалът се открива на 14 октомври 2022 г. в 13.30 часа на централния площад „Възраждане“ в град Троян и продължава и на следващия ден.

За повече информация :
Община Троян


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори


Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания