Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор в с.Войнягово
ежегодно събитие

с.Войнягово,Община Карлово,Област Пловдив

Вашата оценка
Август 2023

 
Събора се провежда през втората седмица на август (петък и събота). В парка на селото две вечери изпълнени с музика от народни оркестри предимно от Тракия !.
Фолклорни фестивали и събори
Прави се курбан на патронния празник на църквата — Димитровден (26 Октомври).
Фолклорни фестивали и събори
Най-големия празник от столетия за войняговци е "Гергьовден" (6 май) - празника на ''Св.Георги Победоносец''. Няма и не може да се намери къща на този ден, в която да не се коли агне ,курбан за ''Св. Георги'', или да се намери войняговец който работи на този ден.

Дори има и пословица по този случай:
" От гурбет се връща: войняговец - за Гергьовден, дъбенец - за Заговяване(Старчовден), а овчиларец(климентец) -за Спасовден ".

Войнягово е едно от четирите села в Карловската община (останалите три са: съседното Дъбене, Сушица, и с.Васил Левски),в което е запазен автентичния обичай-Старчовден (т.е. ден на старците-старец,това е местното название на кукер).

Всяка година в седмицата на Сирни заговезни
от понеделник до събота (без петъка) се вади "дюзенят" (принадлежностите) на "стареца" и се разхлопкват звънци ,тучове и хлопки за да се пропъдят злите сили и да се събуди природата за нов живот.Интересни са маските и облеклото на старците-то е белодрешно,отразявайки облеклото на войняговци преди то да стане чернодрешно.

Старците се събират в "тайфа" и със специална стъпка обикалят по улиците и къщите гонейки злите сили.Във всяка къща те биват черпени с вино,и им се дава дар жито,брашно,фасул,които после се продават и с парите получени от продажбата се прави обща трапеза на цялата "тайфа".

Запазен е старинния тракийски обичай на заораването с волове на последния ден от старчовските дни. Също и обичая да се бият "старците" със "старци" от съседно селище ( напр.Дъбене или Михилци )докато се пролее кръв за да има изобилие на вино през годината.

Етнографите намират много силни тракийски елементи,както във старчовските (кукерските) игри (остатъци от култа към Дионисий), така и в празника "Полирания" (многолетствие),който се празнува в деня след Гергьовден, и в който се откриват елементи от култа към Великата майка богиня, носенето на "пискюллия" ( прабабата на днешната мартеница ), и ред още други обичаи.

Самата църква,която е обявена за паметник на културата с регионално значение ( а би трябвало да е от национално ), тъй като е паметник на Брациговската строителна школа, а в нея е служил две години като църковен певец ( псалт ) Васил Иванов Кунчев - Левски по време на учителствуването си тук. Училището в църковния двор, в което Васил Левски учителствува през 1865/66 г., превърнато сега в музей.

Знаме на село Войнягово- Форма - правоъгълна със съотношение на широчина към дължина - 3:5 и се състои от три цвята: бял, зелен и червен,разположени в концентрична последователност, а именно: бяла човешка длан с леко разтворени пръсти върху зелен кръг,находящ се в центъра на правоъгълника с отстояние 1/8 от горния и долния край на правоъгълника,който е червен на цвят.

Това е историческото знаме на войниците (войниганите,войнуците) от времето на Второто българско царство,а също и знамето под което са служили същите тези войници по времето на Османската империя -т.е. знамето под което войняговци са служили повече от 600г, и което по право принадлежи на потомците на тези войнигани (войници).

За контакти : тел.: 031393/221

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания