Фолклорни фестивали, събори и панаири

Родова среща - събор в с.Проглед
ежегодно събитие

с.Проглед,Община Чепеларе,Област Смолян

Вашата оценка
5 от 1 глас
Юли 2023

 
По традиция всяка година в първата събота на м. Юли се състоява родова среща-събор, която през деня се провежда на ливада в близост до селото, която е изключително живописна, с това че цялата е обградена с вековна гора.
Фолклорни фестивали и събори
Вечер празненството се пренася на хорището на селото.

По време на храмовите празници на всички 5 прогледски параклиса в тях се извършва вечерня, водосвет за здраве на присъстващите и се освещава курбан с обща трапеза, но не винаги има след това народно веселие.

В селото живеят само българи от етнографската група рупци. Религията, която изповядват, е православно християнство. За нуждите на селото през 1921г. е построена цъквата "Св. Пантелеймон". Около село има параклиси: "Св. Илия", "Св. Марина", "Св. Пантелеймон", "Св. Троица", "Св. Кирик и Юлита."

Невероятна природа - тучни ливади и вековни смърчови гори. Можете да срещнете сърни почти в самото село. От билото над селото се разкрива гледка към връх Снежанка и към Роженската обсерватория. Край селото има естествено местообитание на ендемичния вид родопски крем и идват много естествоизпитатели и природолюбители да го изучават и снимат.

Много приятен е прехода от селото през билото над него до махалата Караманица. От там покрай картофохранилището се излиза на Роженските поляни и с малко късмет и добро чувство за ориентация от намиращ се близо до пътя параклис можете да хванете пътеката свързваща селото с Рожен. Не вдигайте шум и се оглеждаите - почти сигурно е че ще срещнете сърна. Да извървите целия кръг ще отнеме не повече от час и половина.

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможно без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"

Искрено Ваш: Екип на www.SABORI.BG
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания