Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на хижа ''Гоце Делчев'' край гр. Добринище
ежегодно събитие

гр.Добринище, община Банско, Област Благоевград

Вашата оценка
3.5 от 2 гласа
Август 2023

 
Събор - Втората неделя от месец август. Илинденско-Преображенското въстание бе отбелязано със събор на хижа Гоце Делчев в Добринище.
Фолклорни фестивали и събори
Жителите на община Банско отбелязваха със синовна почит духа на една идея, стремежа към една обща съдба, жаждата за свобода и независимост на своите предци.
Фолклорни фестивали и събори
На мястото, където самия Гоце Делчев основава революционния комитет на въстанието, стотици хора от Добринище и техни гости дойдоха, за да почетат величавия подвиг на Добринишката чета.

В истинска хронология на събитията се превърна речта на кмета на града, който благодари на хората за присъствието им на това историческо място.

Кметът на общината каза в словото си, че това е едно героично и същевременно трагично събитие, чийто погром роди силата на една страна, вярата на един народ и неговия стремеж към обединение.

Състави към читалище "Димитър Благоев" се погрижиха за настроението на празнуващите. Честването продължи до късно вечерта.
Фолклорни фестивали и събори
Ако обичате да ходите може да отидете до най-малкият град в България - Мелник. Пътят от хижа "Безбог" до Мелник е 12 часа. По течението на Добринищка река се намира басейнът с минерална вода, известен с името “римското банче”. Заслужава да се види още водопадът Свети Никола.
Фолклорни фестивали и събори
В градчето се намира единствената по рода си в България градина за еделвайси. Църквата "Св. Св. Петър Павел" е строена през 19. век.

В Пирин, на около 4 км северозападно от село Обидим и на около 3 км югоизточно от Добринище се намира действащият манастир "Свети Пантелеймон", основан през 20-те години на 20 век. Представлява комплекс от черква, жилищна и стопанска сграда и е обявен за паметник на културата.

През 1896 г. В Добринище се създава революционен комитет на ВМРО под ръководството на Гоце Делчев.

Между 1928-1934 г. Добринище е управлявано от ВМРО, като тогава са построени църквата, училището и читалището.

През октомври 2006 г. с решение на Министерски съвет Добринище е обявено за град.

За повече информация :
Хижа Гоце Делчев

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания