Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на Илинден в с.Кремен
ежегодно събитие

с.Кремен, община Банско, Област Благоевград

Вашата оценка
2 от 2 гласа
Август 2023

 
Всяка година първата неделя на август в месността Бунара се провежда събор по случай Илинденското-преображенско въстание.
Според едно предание жителите му разнасяли с яките си мулета из околните селища кремъци и от тук получили названието си Кременци, а селото било наречено Кремен.

Второ предание гласи, че по времето на помохамеданчването османците срещнали упорита съпротива от населението, което не предало вярата си, останало твърдо като кремък.

В списъка на населените места с регистрирани имена на главите на домакинствата през втората половина на 15 и началото на 16 век в село Кремен (Кремин) са регистрирани 37 лица.

Високо в планината се намират известните Кременски езера, в които и през месец август водата е ледена и има най-вкусната пъстърва.

За контакти :
Кметство:
Телефон: 0888/727282

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; E-mail: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания