Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Нова махала
ежегодно събитие

с.Нова махала, община Батак, Област Пазарджик

Вашата оценка
2.5 от 2 гласа
Август 2020

 
Празникът на село Нова махала вече е през втората половина на август и се отбелязва с голям събор в местността "Калето", на който присъстват хора както от самото село така и хора от съседни села в общината и преселници от Турция.
Фолклорни фестивали и събори
Нова махала /Йенидже джумая, Ени махле/, е разположена в едно от най- красивите кътчета в северните склонове на Западните Родопи в Баташката планина на 1150м. надм. височина, източно от гр. Батак.
Фолклорни фестивали и събори
През селото минава Новомахленска река /приток на Стара река/, която дели селото на две махали - горна и долна. Селище с много стара история, населено е предимно от мюсюлмани–сунити.

Жителите му смятат, че са потомци на заселили се по тези земи юруци. Най – старото известно за сега име на нова махала, е Йенидже джумая /новата махала, която се моли в петък/. Под името Нова махала е познато след 1934 г.

Основният поминък на населението тук е бил и продължава да бъде дърводобив и дървопреработване. В много малка степен е развито скотовъдството и земеделието .

Старините, съхранени в землището на селището, красивите природни дадености и гостоприемството на местните хора са предпоставка за развитие на туризма.

За контакти:
Кметство: 03553 222

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; E-mail: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания