Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Мало село
ежегодно събитие

с.Мало село, община Бобов дол, Област Кюстендил

Вашата оценка
5 от 2 гласа
Октомври 2023

 
Съборът на селото е през м. Октомври(средата на месеца, предполагаемо - третата събота и неделя) . Място: Площада в с. Мало село
Фолклорни фестивали и събори
Според тези предания Мало село е възникнало през турското робство, когато са създадени и околните села. Големо село и Мламолово.
Фолклорни фестивали и събори
Североизточно от селото се намира местността “Градището” която при незаконни разкопки от иманяри са намерени старинни предмети и монети с датировка от римско време, което говори, че заселвания в землището е имало и от по-ранни периоди.

Близостта до местността “Царичина”, която е била владение на Самуиловия брат Арон също потвърждава тези предположения.

През 1905 г. в селото е открито училище, което се е намирало в частна къща.

В 1916 г. по предания е създадено и читалище “Пробуда”. През 1959 г. със средства от селото е изградена пристройка към тогавашното училище-театрален салон, където са се играли много представления. Имало е много добър театрален състав, който е играл на сцените на почти всички села от Общината.

През 1974 г. е създадена и женската фолклорна група, която съществува и до сега, има участия по общинско, областно, Републиканско ниво, а също така и в Полша.

През 1920 г. е построена черква “Св.Георги”, но през 1971 г. е съборена.

През месец септември 1945 г. селяните са основали първото трудово-кооперативно земеделско стопанство в Югозападна България. През 1946 г. селото се електрифицира. Година-две по-късно е запяло и първото радио в селото – Георги Доганджийски и Георги Ваклинов.

През 1946 г. е забраздил кооперативните блокове първия трактор. През 1948 г. е създадено първото физкултурно дружество със звучното име “Вихър”- тогава са се играли и първите мачове. През 1949 г. е пусната в експлоатация нормалната ж.п.линия Дупница-Бобов дол.

На 9 юли 1974 г. Българското национално радио съобщава приятната новина за всички малоселци, че нашият съселянин Кирил Димитров Зарев е станал министър на труда и социалните грижи. На 02.10.1975 г. се е провел и първият събор на селото послучай 30 годишнината от основаването на първото ТКЗС в Югозападна България.

От тогава се провежда събора “Празник на моето родно село”.

За контакти :
Организатори: Кметството и НЧ ”Пробуда”
Кметство :Тел.: 0702 6-20-22

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; E-mail: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания