Фолклорни фестивали, събори и панаири

Общински празници ''От Цветница до Великден'' гр.Димитровград
ежегодно събитие

гр.Димитровград,община Димитровград,Област Хасково

Вашата оценка
4.7 от 3 гласа
09.04.2023 г. -
15.04.2023 г.


 
Празнична програма „ От Цветница до Великден” организират тази година Община Димитровград и читалище „Звездица”. Инициативата стартира на Цветница с концерт на Забавно- духовия оркестър в града, а в рамките на празничната седмица ще се представят почти всички детски, ученически и самодейни състави.
Фолклорни фестивали и събори
Кулминацията на тържествата ще бъде навръх Великден, когато 30 минути след полунощ димитровградчани ще бъдат поздравени от кмета на града.
Фолклорни фестивали и събори
Лазаровден и Цветница са винаги в последната събота и неделя преди Великден. Главната обредна роля е на девойките. Те пеят и играят. Но това не е веселие, а съдбовен ритуал. Нарича се лазаруване.

По- късно кметът ще обяви резуртатите и от благотворителен базар на великденски символи, изработени от децата на Димитровград.

Предвидени са ритуали с яйца и разрязване на великденски козунак. За самите момичета обредът е “посвещение” в моминството, в предженитбена възраст.

Някога се е смятало, че девойка, която не е лазарувала, не може да се ожени.

Заедно с това моминският ритуал трябва да донесе стопанско и житейско благоденствие на цялото село. Ето защо лазарките, макар да са съвсем млади момичета, се посрещат с почит от всички жители. Тази значимост на лазарския ритуал навярно го е съхранила и до ден днешен.

Сам по себе си обредът е красив и витален. Обичаят е познат във всяко българско село и район.
Фолклорни фестивали и събори
Затова има много локални обредни варианти. На места и названието е различно. Но основните елементи са общи. Всяка лазарска група трябва да изпълни цикъл от песни, а на места и танц, характерни само за тези празници. Някога момите обхождали със своя обред всички къщи в селото.

Традиционният смисъл е лазарките да внесат във всеки дом своята обредна благословия за благоденствие и сбъдване на най-съкровените надежди за всеки от семейството.

НЧ “Звездица-2003г."
Адрес: гр.Димитровград, бул."Раковски"18 ет.5, пощ.код 6400,
Мобилен телефон: 0989671693, 0895716026
Email: zvezditza_dance@yahoo.com


За повече информация :
Община Димитровград


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма карта
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания