Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на 24 Май в с.Громшин
ежегодно събитие

с.Громшин, община Бойчиновци, Област Монтана

Вашата оценка
Май 2022

 
Годишен събор, всяка година в неделята преди 24 май. Селото е разположено на левия бряг на река Огоста. От изток се намира с.Лехчево, от запад с.Кобиляк, север с.Мадан.
Фолклорни фестивали и събори
На юг землището на селото граничи с Врачанска област. Землището на селото е подходящо за отглеждане на лозя, овощни култури и зърнени. Името на селото идва от старата диалектична форма " громошин ". То произлиза от думите " гром "- гръм, трясък и " шина " - метален обръч. Това е свързано със съществувалите в селото многобройни коларо - железарски работилници.

В района на село Громшин е намерена лъка от тракийска гривна с 5 розетки. Това са фибули с характерен лък с петлистни розетки, известни като фибули тип " Букьовци ". Датирането им е към края на на V и началото на IV век пр. Н. е. Фибулите са художествено изработени големи игли а закопчаване на дрехи. Съхраняват се м историческия музей на гр. Монтана. В римски надпис намерен при с. Громшин, Монтана се определя като център с муниципиално право, тоест право на град със значителна територия.

В близост до селото е Градешкия манастир " Свети Пророк Предтеча и Кръстител Господен Йоан ".

Едно от преданията за манастира е свързано със село Громшин. Още по време на турско робство е съществувал стар манастир, разположен на страмния десен бряг на р. Огоста в местността " Кърнино ".Той се е намирал на около 1,500 метра от днешния манастир. И до днес мястото на този стария манастир се нарича " Пустия манастир ". Той е бил опожарен по време на кърджалийските нападения. И така преданието свързано с Громшин, е че брат и сетра от това село решават да възстановят опожарения манастир в местността " Кърнино " . Те прекарват там необходимите греди, камъни и шинди. Когато започват самия градеж над тях закръжал голям орел, който се спуснал и грабнал една от шиндите и полетял на юг. Орелът пуснал дъската на мястото на днешния манастир, хората го възприели като поличба и построили манастира там.

Близо до селото по поречието на р. Огоста се намира местността Кърнино.

За контакти :
тел.: 09516 / 21-68

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания