Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Мърчево
ежегодно събитие

с.Мърчево, община Бойчиновци, Област Монтана

Вашата оценка
5 от 1 глас
Октомври 2023

 
Събор на селото всяка първа неделя на ноември. Селото е близо до река Огоста. Намира се на 17 километра от Монтана и 7 километра от Бойчиновци. Има жп гара по линията София-Видин.
Фолклорни фестивали и събори
От справка в Националния музей на образованието се установява, че училището е открито през учебната 1867/68 година. Тогава училището е направено от кирпич. Сградата се разрушава и училището се помещава в частни здания.

През 1921 година е построено ново училище, като през 1922 г. се открива прогимназия с I клас, а през 1923 г и II клас. Пълно основно училище има 1924 до 1936, от която година училището се премества в с. Мало Мърчево, днешно с. Мърчево, поради заселване около гарата и изместване на селото. Училището в с. Големо Мърчево се закрива през 1956. В с. Мало Мърчево до 1939 година училището се помещава в частни сгради. През същата година първоначалното училище и прогимназията, се събират под един покрив в новопостроеното училище. То е базово - експериментално за обучение и внедряване на ново учебно съдържание от 1 до 4 клас.

Има разкритие на златни и сребърни монети. Открито е римско гробище и римски път.

За контакти :
Кметство : 09518 / 22-20

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания