Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Делейна
ежегодно събитие

с.Делейна, община Брегово, Област Видин

Вашата оценка
Юни 2023

 
Ежегодно през месец юни се провежда традиционният събор на селото. Главното тържество е на площада на селото под съпровод на духова музика, а след това купонът се пренася в едно от трите заведения в селото.
Фолклорни фестивали и събори
На всеки голям празник в салона на читалище „Зора“ се изнасят развлекателни, танцови програми. Танцовият състав е от мъже, жени и деца от селото, носител е на много награди, присъдени в околността и в България.
Фолклорни фестивали и събори
Най-голямо постижение е участието му на италианска сцена. Почти всяка година „Влашката асоциация“ изнася концерти в Делейна.

Село Делейна се намира на 25 км. от град Видин и на 1,5-2 км. от границата с Република Сърбия. Селото води началото си още от римско време, както и повечето села в Област Видин. По време на турското владичество селото се е намирало на 2 км. на изток от сегашното си местонахождение. Два пъти е било разрушавано до основи от турската армия. Няколко десетилетия преди Освобождението на България хората от Делейна се преместват 2 км. на запад, за да са по-близо до минаващата оттам река. Според различни източници селото е кръстено на турчин с името Делий (на старотурски - конник).

В селото освен български се говори и влашки език (предимно от по-възрастното население). В селото главната религия е християнството. В с. Делейна има една църква, основно училище „Кирил и Методий“, детска градина, читалище"Зора"(в което има възможност за прожектиране на филми), кметство, аптека, ветеринарна аптека, фелдшерски кабинет, 3 магазина, 2 бара и един ресторант.

На 1 км от селото се намира язовир Делейна - място за отмора, риболов и плаж. През селото минава и Делейнска река, която прогресивно пресъхва.

На 4 км. от селото се намира Алботинския скален манастир (запазен още от древността) и прочутата „Хайдук чешма“. Районът на манастира и чешмата е обвит в легенди за заровени съкровища. И преди 15 год. една от легендите се потвърждава, когато е намерено гърне със злато под една от плочите на чешмата.

За контакти :
тел.: 09355/5480

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания