Фолклорни фестивали, събори и панаири

Ден на гр.Брезово
ежегодно събитие

гр.Брезово, община Брезово, Област Пловдив

Вашата оценка
17.09.2023 г. -
19.09.2023 г.


 
Всяка година 17,18,19 септември се провежда родови събор. Статута на Брезово като град е възстановен през 1969 година. Първоначално е съществувал турски чифлик около който се заселват българи от близките села.
Фолклорни фестивали и събори
Заедно са съжителствали българи, турци, цигани, гърци. Чумна епидемия обезлюдява селото. В по-късен етап се заселват български семейства от Лясковец-град до старата столица на България.
Фолклорни фестивали и събори
Брезово е дало и изселници в Бесарабия и началото на две села-Дрангово и Отец Кирилово, които отстоят на близко разстояние едно от друго и само на час път пеша от Брезово.

В първите години след Освобождението,Брезово е сравнително голям за времето град, околийски център на околия с 24 села, с бързо развиващи се земеделие и индустрия /2 спиртни фабрики, содена фабрика, мелница, банки и др./. По това време околийски началник е Сребрьо Стойновски - един от най-доверените съратници на Апостола, а околийски санитарен инспектор е д-р Георги Странски - председател на Привременното правителство след Съединението.

В миналото са се отглеждали многобройни стада от т.нар.брези биволи, които били известни за този край. Тогава все още по турско време и биволите наричали "абрашести",т.е.шарени от тур.дума за шарен, белязан - абраш. Така биволите дали името на селището в което ги отглеждали и развъждали - Абрашларе, по-късно в буквален превод и Брезово: тъй като биволите били с тъмен цвят ,но всеки имал бяло петно на челото/като белязан/.

При избухването на Балканската война в 1912 година 3 души от Брезово са доброволци в Македоно-одринското опълчение. Работи винарска изба „Брезово“, произвеждаща висококачествени вина по класическа технология. Продукцията се реализира на външни пазари. Има птицекланица, която изнася гъше месо извън страната.

В града се намира къщата-музей на известният български художник, родом от Брезово, Златю Бояджиев. Към читалището в града работи самодеен театър, носещ името „Жулиета Попова“.

Преди 180 години брезовци изграждат светско училище, второто в страната след Габровското. Построява се нова учебна сграда, оригинална по своята архитектура. В момента е реставрирана и е превърната в музей. През 1870 - 1871 г. в същото училище Васил Левски организира революционен комитет от неколцина будни брезовци - Иван Коларов, Стою Ранделов, Марин Молдовански и др., които по-късно участват в организацията на Старозагорското и Априлското въстание, а през 1881-1885 г. са ядрото на местния таен съединистки комитет.

Стою Ранделов поддържа тесни връзки със Захари Стоянов,Стефан Стамболов и Иван Андонов и е делегат от Брезово на тайното събрание на БТЦРК на 25.юли,1885 г. в с.Дермендере/дн.Първенец/,на което се взема решение за извършване на Съединението. В момента училището-музей работи всеки делничен ден и е отворено за посетители.

За повече информация :
Община Брезово

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания