Фолклорни фестивали, събори и панаири

Ден на гр.Дебелец
ежегодно събитие

гр.Дебелец, община Велико Търново, Област Велико Търново

Вашата оценка
4 от 1 глас
Август 2023

 
Традиционният сбор на гр. Дебелец е през първата неделя от месец август. Град Дебелец се намира на 6 км югозападно от Велико Търново и на 225 км източно от София. Покрай него минава главения път Русе – Стара Загора, а край него ж.п. линията Русе - Подкова.
Фолклорни фестивали и събори
В Дебелец има две църкви “Св. Марина” с празник – първата неделя от август и “Източник Св.Богородица”- 24 май. Много весел и интересен е бил празника на първата църква.
Фолклорни фестивали и събори
На поляната в местността Дилинджи Орман се правел панаир и виенско колено. Момите и ергените се движели на групи, правели си снимки. Цял ден се виели хора и свирели гайдите. В съвремието този празник се празнува с театрални постановки, изложби на дебелски художници, литературни вечери, детски празници, гости и традиционните сергии и кебапчийници.

За живот в дебелското землище преди падането на България под османско владичество говорят наименованията на хълма Градище и на извора, запомнен от старо време с името Стражеря. Градището е било застроено с постройки от дялан камък, които днес са разпилени и разнесени из околните селища. Има спомени, по Градището са намерени множество малки стрели, изострени и отзад с прорез и дупки за лъкове.

В околностите на днешния град Дебелец от времето на Второто българско царство е имало старо селище и болярски резиденции с църкви и манастири. За това свидетелстват имената на околните местности: Кръста, Пророк Йеремия, Константин и Елена, Черковището, старинната църква “Св.Марина”, от която бил открит камък с дялан надпис: ”Св.Марина” при копането на основите на днешната църква, манастира “Св. Марко”, за който се знае че се е намирал над Злия бързей и при прекарването на ж.п. линията били открити останки от него.


Кухнята на дебелчани
се отличава с изключителна практичност и едновременно с това е вкусна и лесна за приготвяне. Много старинни рецепти са запазени в паметта на по-старите хора от Дебелец. Те се предават от поколение на поколение - от майка на дъщеря и така се съхраняват. Тези рецепти са както вегетариански, където дебелчани са ненадминати, така и месни.

Тук може да се опита таратор, който дебелчанката е приготвяла от нарязани на ситно краставици и вода, за подправка копър и сол и с това са се хранили на нивата. Характерна за селището туршия от дини - кисела. Избират се малки динчета и се слагат в каца или бидон. Заливат се със студена вода и се оставят да втасат. Туршията служи за мезе, а чорбата за изтрезняване.

Над река Белица извисява снага Старият мост, като връзка между миналото и настоящето на града. Мостът е построен преди повече от 300 години от неизвестен майстор. Легендата разказва, че след като моста бил изкаран, реката придошла и го съборила . Беят се ядосал и казал на майстора, че ще му отреже главата ако моста пак бъде съборен . Но моста устоява на времето и до днес.

Близо до местността Бряста, вървейки по стария римски път ще стигнеш до минералната вода в местността Миньох. По-нагоре, навръх самата местност има камъни от стар градеж, за които се предполага че са от стражева кула .

За контакти :
Кметство: Телефон: 06117/2016; 06117/2119; 06117/2117; 06117/2018

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания