Фолклорни фестивали, събори и панаири

Празници в с.Грашево
ежегодно събитие

с.Грашево, община Велинград, Област Пазарджик

Вашата оценка
Юли 2023

 
Село Грашево се намира в планински район на 14 км южно от Велинград. До 4-ти януари 1966 година носи името Грашовски. Като населено място съществува от 1666 година, а като кметство от 1945 година.
Фолклорни фестивали и събори
През 1975 година към него е присъединена махала Каваците и колиби Мече корито. До 1900 година е броено към Баня Чепино. Признато е за село на 24-ти октомври 1975 година.
Фолклорни фестивали и събори
Населението на селото изповядва религията ислям в неиният сунитски облик. Поради този факт местното население бива наричано помаци или българомохамедани, чийто майчин език е българският. В селото има новопостроена джамия.

Интерес представлява местността Старо Грашево.

Религиозните празници:
Рамазан Байрамът (на арабски: عيد الفطر, „ид (ейд) ал-фитр“), познат и като Шекер Байрам, е мюсюлмански празник на разговяването, отбелязван в чест на приключването на говеенето (постите) през месец рамазан. През целият месец рамазан мюсюлманите през деня — от зазоряване до залез слънце (ифтара), говеят (постят), като не ядат и не пият нищо.

Курбан Байрам е 70 дни след Рамазан Байрам и продължава 4 дни.

От по–възрастните отново се иска прошка. За благодарност към Аллах, че го е дарил с богатство, всеки който има над определен брой овце, кози, крави и т.н., трябва да направи курбан.

Този курбан се раздава на бедните. Хората, които ще правят курбан, заедно са винаги нечетно число (3,5,7). Те купуват говедо и го разпределят за себе си, за бедните и за съседите си.

Фолклорни фестивали и събори
Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания