Фолклорни фестивали, събори и панаири

Празници в с.Медени поляни
ежегодно събитие

с.Медени поляни, община Велинград, Област Пазарджик

Вашата оценка
Юли 2023

 
Село Медени поляни се намира в планински район, или по-точно в Западните Родопи. Надморската височина на селото е около 1430 метра. Основния поминък на населението е животновъдството, събирането на диворастящи плодове и гъби.
Фолклорни фестивали и събори
Старото име на селото е Нова махала /Йени махле, на турски език/, което до 1946 г. е броено към село Бабяк. Признато е от населена местност за село с указ 129 /обн.11.04.1961 г./. Населението е българоговорящо и изповядва исляма.

Легендите разказват, че местното население се е заселило тук - високо в планината, за да се избегнат набезите на крадците, като по този начин са мислели, че животът ще им бъде по-спокоен и същевременно ще имат възможност за развитието на животновъдството, което е било основен поминък и е и днес.

В Медени поляни, а и в другите две-три села около него хората имат различен бит и култура. Носията, начина на живот и много други се различават и то сериозно от сегашния начин на живот. Те са запазили нещо уникално в себе си от "оно време".

Те така и продължават все още да си носят някаква носия, която се среща само там. Правят на ръка или със стан много качествени одеяла, китеници от овча вълна. И най-екзотичната операция при правенето на тези завивки е тепавицата. Това е един голям казан от скали много голям, направен до река или ручей. През канал водата влиза в тепавицата със страшна сила и там одеялата и китениците се обработват около 4 денонощия.

На територията на кметството съществува основно училище "Георги Сава Раковски". Училището е открито на 16 септември 1930 година и се е помещавало в стара турска казарма. През 1968 година е построена сегашната училищна сграда в която се обучават над 100 деца до VIII клас.

В съседство на училището съществува и целодневна детска градина, в която се обучават най-малките жители на кметството. В училището и детската градина се трудят над 20 местни високо квалифицирани педагогически кадри.

* Религиозните празници
Рамазан Байрамът (на арабски: عيد الفطر, „ид (ейд) ал-фитр“), познат и като Шекер Байрам, е мюсюлмански празник на разговяването, отбелязван в чест на приключването на говеенето (постите) през месец рамазан. През целият месец рамазан мюсюлманите през деня — от зазоряване до залез слънце (ифтара), говеят (постят), като не ядат и не пият нищо.

Започнал да се отбелязва през 624.
Рамазан
# 2016: 09 юли

Курбан Байрамът (на арабски: عيد الأضحى, „ид (ейд) ал-ада“) е мюсюлмански празник на жертвоприношението в чест на приключването на хаджа, отбелязван на 10–тия ден от месец „зул хидж“ по мюсюлманският календар хиджра в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим. На него се колят жертвени животни (наречени курбани) — овце, кози, камили, крави и телета. Чете се специална молитва преди коленето.Курбан Байрам е 70 дни след Рамазан Байрам и продължава 4 дни.

За контакти :
Кметство: Телефон: 03549/2212

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания