Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на ''Св. Илия'' и Храмов празник в с.Градец
ежегодно събитие

с.Градец, община Видин, Област Видин

Вашата оценка
Август 2023

 
Традиционен селски събор - всяка година в неделята най-близка до 2-ри август.
Фолклорни фестивали и събори
Село Градец е едно от най-големите села в община Видин. Разположено е на 12 км северозападно от град Видин, в долината на река Тополовец.

Известно ни е, че тя извира от най-западната част на Стара планина (Връшка чука), минава през землищата на някои села от бивша Кулска и Видинска околия и се влива в река Дунав между градовете Видин и Дунавци - местността "Чобан кюприя".

Общата ѝ дължина не надвишава 50 - 60 км.

Първите писмени сведения за селището с името Урумлар датират от 15 век. Селото има и български вариант на името - Гърци. Името Градец селото получава през 1934 година, но и до днес жителите му не се наричат градечани, а гръчани. Най-големият си разцвет достига през 1956 г. - над 4000 жители. Рум (турски: Rum) е топоним с който мюсюлманите от Ориента назовават Древен Рим и Римската империя, съответно римските провинции, територия и владения. повече за гарците са използвали рум миллет.

Първата църква в селото "Св. Пророк Илия" е построена през 1854 г. Около три десетилетия след това е разрушена и на нейно място през 1896 г. е завършена сегашната, носеща същото име.

На 10 км западно от селото се намира Алботински скален манастир.

За контакти :
Кметство:
Телефон: 0879949134, 09315 / 22 25

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания