Фолклорни фестивали, събори и панаири

Tpaдициoнen лeтeн фĸecтивaл ''Еньовденски тайнства'' в с.Делчево
ежегодно събитие

с.Делчево, община Гоце Делчев, Област Благоевград

Вашата оценка
4.7 от 6 гласа
23.06.2021 г. -
24.06.2021 г.


 
Възстановка на обичаи в с.Делчево. (почивните дни) В ноща срещу Еньовден и водата има лековита сила, защото преди да тръгне на зима в нея се окъпва Слънцето, а заедно с него - и всичките болести.
Фолклорни фестивали и събори
Едно от най-красивите и колоритни български села край Гоце Делчев
– Делчево, се готви да посрещне Еньовден. Автентичният български празници се отбелязва всяка година на 24 юни.
Фолклорни фестивали и събори
Съботата младите момичета ще участват в ритуала „Мълчана вода” в местността „Вълчова тумба”. Неделният ден, когато ще отбележим Еньовден, ще започне в 05.00 часа с посрещане на слънцето и бране на билки в местността „Вълчова тумба”.

И тази година Еньовата буля ще отправи своята благословия, а всички, които желаят ще могат да се проврат през Еньовския венец за здраве и късмет.

В традиционните представи Еньовден е най-дългият и витален ден в годината, изпълнен с надежда и вяра в добрите сили на природата.

Приятели на Слънцето, Луната и Магическото село Делчево!
Имаме удоволствието да ви поканим да се присъедините към поредното издание на Проекта, което отново ще се завърти в кръг около Лятното Слънцестоене! Фестивалът на Древните Тайнства и тази година ще ни обедини от идеята да Добруваме в хармония с

Природата, да открием тайнството в душите си и да изпратим нашите светли и добри пожелания за здраве и благодат! Нека всеки от вас бъде наш специален гост за празника! Нека отново и заедно заредим ефира с добруване!

Вземете си подходящи костюми за Сутрешните Ритуали и Практики, фотоапаратите и камерите, музикалните инструменти, боите, палатките и раниците, заредете се с творческа енергия и идвайте!

Делчево ви очаква обновено и щастливо усмихнато, а Слънцето весело наднича зад планините, оглеждайки се за новата си Буля!

Предстои ни вълнуващо пътешествие в тайните на собствените ни души, които ще се слеят в ритъма на Празника! Можете да творите в ателиетата, да се хармонизирате с практиките, да свирите и пеете на свободната сцена и танцувайки - да отправяте молитви към Изгрева! Можете всичко!

Нека заедно сътворим тайнството на собственото си Добруване!

Дните около него бележат средата на годината, когато слънцето достига зенита си. От Еньовден времето се “завърта на зима” или, както казва народът, “Еньо си намята кожуха и тръгва за сняг”. Вярва се, че на Еньовден Слънцето трепти, играе и който го види в този момент, ще бъде здрав през цялата година. Затова в миналото стари и млади са посрещали слънчевия изгрев по високите места извън селището.

Затова за здраве всеки трябва да се умие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата.
Фолклорни фестивали и събори
Нощта на Еньовден е времето на билярките, магьосниците и житомамниците. Тогава всяка билка добива целебна сила, всяка магия хваща и всяко гадание се сбъдва. Затова от набраните билки увиват венец, през който се провират всички, за да са здрави през годината. Еньовденският венец се пази до следващата година и с неговите билки се лекуват заболелите хора и животни.

През тази нощ билки берат и момите. Знае се, че момината китка има голяма любовна сила.

Свита в нощта срещу Еньовден от седем, девет или дванадесет билки, тя има силата да привлича и омайва избранника на момата.

Ще се проведе своеобразен събор на традиционното българско изкуство, представено в атрактивни изложби и доменстрации на народни обичаи и ритуали - танци с огньове, магически обреди, наричания и клетви. Жителите и гостите на селото ще станат свидете на весели ритуални шествия и надсвирвания на местни музикални състави и изпълнители.

Районът е подходящ за пешеходен туризъм и отдих. Местните хора ще ви упътят, тъй като само един от маршрутите е маркиран – този за Попови ливади.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : Кметство: Телефон: 0887 465 026Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания