Фолклорни фестивали, събори и панаири

Грамадски панаир
ежегодно събитие

гр.Грамада, община Грамада, Област Видин

Вашата оценка
Септември 2023

 
Първият Грамадски панаир е открит на 08 Септември 1915 г. Ежегодно през септември , община Грамада съвместно с читалище „Пробуда” организира панаира в града.
Фолклорни фестивали и събори
В празника активно участват фолклорни групи от читалището, организират се спортни прояви; изложба-пазар на картини на местни художници и фото- изложба.

Община Грамада е разположена в Северозападната част на България, в централната част на област Видин. Граничи с общините Кула, Макреш, Димово и Видин.

Състои се от 8 населени места- гр.Грамада и селата Тошевци, Бранковци, Медешевци, Милчина лъка, Бояново, Водна и Срацимирово.

Каменни чутури - големи камъни с дупка в средата, много на брой. Има екопътека. Чутурите е природен феномен. Те заемат площ около 500 дка и наподобяват гора, изсечена на 50-60 см над земята. Това са вкаменелости, разхвърляни в безпорядък на разстояние от 2-3 до 10 и повече метра. Средната им дебелина е около 50 см в диаметър, но има и двойно по-големи.

Всичките имат форма на прерязано дърво и отвор в средата, който продължава до основата им. В някои от тях са намерени въглени, което потвърждава предположението, че може би това са останки от „вкаменена гора”, но никъде направените разкопки не са установили наличието на корени.

Чутурите са от плътна варовикова маса, примесена с кремъчни и кристални частици. Външната им част е неравна, като по цвят и форма наподобява кората на дърво.

За контакти :
Кметство: площад Минко Нинов No.1 гр.Грамада П.К.3830 България
Телефон: +359 9337 / 2258 ; +359 9337 / 2231
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания