Фолклорни фестивали, събори и панаири

Панаир в гр.Гулянци
ежегодно събитие

гр.Гулянци, община Гулянци, Област Плевен

Вашата оценка
5 от 3 гласа
Май 2023

 
Всяка година в гр.Гулянци се провеждат панаирни дни те се състоят в последните петък, събота и неделя от месец май.
Фолклорни фестивали и събори
Гулянци е малък град, недалеч от гр. Плевен (на около 34 км). В близост до Гулянци са селата: Милковица (2-3км на югоизток), Брест (8 км на запад), Комарево (8 км на запад), Крета (5 км на запад).

Други села от общината са Гиген, Долни вит, Сомовит, Дъбован, Загражден, Ленково и Шияково, Искър. . Около 7-8 км на североизток е нейното устие в Дунав, която се намира на 4 км на север от града.

Гулянци е наследник на античен каструм, възникнал на левия бряг на р. Утус /тракийско наименование на р. Вит/, като крайпътна станция на крайдунавския римски път от запад към изток. Турците кръщават селището Гюлян /роза/ заради белите и алени трендафили, отрупвали дворовете и околностите му. С течение на времето наименованието се трансформирало в Гюлянде, Гюлянци до сегашното Гулянци.

На 4 септември 1974 г. с Указ № 1942 на Държавния съвет на Народна Република България, Гулянци е обявен за град. Сбъдва се отколешната мечта на поколения, които с труда си изграждаха и оформяха Гулянци от едно малко селце в добре развито българско село от градски тип. През 1974 г. Гулянци е център на малка община в която влизат: Ленково, Шияково, Крета и Дъбован. На 5.12.1977 г. се обособява селищна система Гулянци с 9 селища: Гиген, Брест, Дъбован, Загражден, Милковица, Ленково, Долни Вит, Сомовит, Гулянци и три пълномощничества: Искър, Крета и Шияково.

С Указ на Държавния съвет № 2295 от 26.12.1978 г., Гулянци става административен център на община включваща 12 кметства.

За повече информация :
Община Гулянци

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания