Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Паничерево
ежегодно събитие

с.Паничерево, община Гурково, Област Стара Загора

Вашата оценка
Декември 2023

 
Общоселски събор-първата неделя на м.Декември. Селото е заградено от ниски хълмове, разклонения от Средна гора.
Фолклорни фестивали и събори
Село Паничерево
се намира в Южния централен регион на България близо до р.Тунджа, между Стара планина, Средна гора, куполът Ямурджа и малкият хълм Киризлика.
Фолклорни фестивали и събори
Заградено от всички тези възвишения селото е като в паница и от там идва и едното мнение за произхода. На изток е Голият баир, на върха на който има следи от суха зидария. На юг от селото се възправил пък „Керезликът“.

От западната му страна е трети хълм, неречен „Тюркмянската кория“. На север оглежда стройната си снага в Тунджа хълмът Ямурджа, който на времето е бил голяма чифлишка гора. Между него и „Тюркмянската кория“ личат следите от голям некропол, от който, за съжаление, са останали неразорани само 5–6 могили, а са били повече от 20.

Селото е интересно за исторически и археологически проучвания. На 4–5 км южно, там, където е било изчезналото Ново село, има следи от крепост „Градището“, а при наводнение Тунджа руши бреговете и изравя скелети от някакви „латински гробища“.

Някога се е наричало Долно Чанакчий (от чинак — паница). При копане из дворовете на Мандови и Петър Дойчеви са били намерени пещи за печене на глинени съдове и множество части от такива.

Долнопаничерци някога били белодрешковци, след това започнали да си правят тъмни потури като милевци и шановци, но с червени кантове около джебовете и носели червени пояси, а жените тъмносини „подплатени“ сукмани, пристегнати с колан с „пухти“ (павти). На главата си носели бели кърпи, наречени „тюлбени“ (вероятно от тюрбан).

За контакти : Кметство :Телефон:04340/22-60

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания