Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Широково
ежегодно събитие

с.Широково, Община Две могили, Област Русе

Вашата оценка
3.5 от 2 гласа
Ноември 2023

 
Всяка година в последната седмица от месец Ноември е сборът на селото.
Фолклорни фестивали и събори
Село Широково
е разположено в Дунавската равнина, в живописния каньон на Природен парк "Русенски Лом", на надморска височина от 100 м.
Фолклорни фестивали и събори
Намира се в долината на река Черни Лом, заобиколено от отвесни, високи скали. Климатът е умереноконтинентален и се характеризира с горещо лято и студена зима.

Широково е едно от малките селца в Русенска област. То е изключително красиво и спокойно. Електрифицирано, водоснабдено и с изградени комуникационни мрежи. Здравното обслужване и учебните заведения са само на 10 км разстояние, в общинския център - гр. Две могили.

Интерес представлява местната църква "Св. Архангел Михаил", построена през 1881 г. и реновирана през 2008 г.

В центъра на селото се издига паметникът на войводата на Червеноводската чета - Върбан Йорданов, който е убит през 1875 г. През 80-те години тук са преместени и неговите кости.

Към читалището има библиотека, етнографска сбирка, показваща българското наследство в Широково, както и женска група за автентичен фолклор.

Само на 4 км разстояние се намира втората най-дълга пещера в България - Орлова чука, която привлича туристи от цялата страна. Преди влизане в селото, в горната част на огромен скален масив се намира пещерата Двете Дупки.

ПРЕДАНИЯ ОТ С.ШИРОКОВО
Боевете се водили там - в “Кошмарята”.
Окопите били горе, на баира. Турците са отстъпвали - “за към селото”. Боевете започнали от с.Чилнов към с.Широково. Турците се изтеглят от Чилнов към Кацелово. Една “кадъна” застрелва един руснак. Руснаците пък застигат обоза и настава сеч.
“Ей туй помня аз, което разправят хората. Нали не съм видял с очите си” - заключва Ради Петров Радев.

И добавя, че това, което е видял, го помни. /”Аз съм скитал толкоз и война съм видя”/.
Продължаваме разговора.
В Широково бой не се е водил. Това, което той /Ради Петров/ ни разказва, го е слушал от старите хора. Щабът е бил горе, в Шумарята ги казвали, в градината. Народът се изтеглял към Брестовица, пък турците към Кацелово. И отново упорито настояваме да каже нещо повече:
“Ама не съм бил, че да Ви кажа!. Защото аз съм водил три години война и три години съм седял в Гърция пленник”

Пак сме настоятелни. Ради Петров отклонява темата, но което казва, също е интересно:
- Руснаците, как да ти кажа, не се равнят с нас. Те са малко по-боси от нас в работата. Ние сме най-трудолюбивия народ на земното кълбо. Сега стана, че тез, младите, не работят вече. То туй се знае вече... Четири години съм стоял в Русия: “льоли, льоли” и то не мръква тъй.”

И все пак, молим отново да се върнем към събитията от Руско-турската освободителна война 1877-78 година и като му напомняме, че все нещо е чувал от дядо, от баща. Отговаря със скептицизъм: “По слово”.

И неусетно преминаваме към разговор, който не е бил наша цел, но който е твърде показателен, поради което ще си позволя да го отразя дословно:
- Колко годишен сте?
- Осемдесет и втората карам.
- Значи 82.
- Малко ви се видят?
- Не са малко, ама още може... Не ви личат.
- Ама ще ти кажа, че 82 години съм живял, още 82 да живея, все толкоз - нищо няма да разбера.
Зашо?
- Защото какво ще разбереш от този живот досега? Какво си разбрал? Нещо възнаграждение имаш ли?
- Надяваме се. Всеки живее с някаква надежда.
- С надежда, ама ха-ха! Искам да ти кажа, че бадева ти е надеждата, веднага. Казвам Ви, че 82 години съм живял, нищо не съм разбрал, още 82 години да живея, пак нищо няма да разбера. Тъй е животът.

Турската приказка е:
“Алан дюнеа”, дето го казват - лъжовен свят, свършен свят...”

За контакти : Поща : 7159 Широково ул."Широки брод" № 20; 081464/217

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания