Фолклорни фестивали, събори и панаири

Прогонване на змията или зимата в с.Грохотно
ежегодно събитие

с.Грохотно, Община Девин, Област Смолян

Вашата оценка
3 от 1 глас
14.03.2023 г. -
14.03.2023 г.


 
Традиционно всяка година на 14 март се изпълнява обичая “Прогонване на змията или зимата”. Населението пали огньове от слама пред домовете си за прогонване на змиите и злините.
Фолклорни фестивали и събори
Селската общност е със запазени силни традиции и идентичност. В народната памет са се съхранили много митове и легенди, предавани от поколение на поколение до днешни времена.

Запазени са древни обреди, които са впечатляващи и много атрактивни за посетителите на селото.

Деца с чанове и хлопки обикаляха днес из родопските села Осиково и Грохотно, продължавайки хилядолетния обичай "Марта", свързан с ритуали за прогонване на змиите, съобщиха от кметствата в родопските села.
Фолклорни фестивали и събори
Обичаят за гонене на злото, на змиите е от хилядолетия, корените му са свързани с времето на траките, но е претърпял много промени до днес.
Фолклорни фестивали и събори
Обичаят е характерен за Средните Родопи, но се продължава и изпълнява само в някои селища.
Фолклорни фестивали и събори
Поверието е, че на 14 март излизат змиите, затова трябва да бъдат прогонени.

Десетина деца от селото и днес спазиха традицията, обикаляйки с чанове около къщите и улиците. Стопаните на домовете излизат и черпят малчуганите за здраве.

Обичаят на 14 март са спазва от над 200 г. в Грохотно, символизира изпращането на зимата и посрещането на пролетта. Ритуалите се свързани с палене на огньове, наричания на фона на звуците от чанове.

В редица селища в Родопите според фолклористи са останали поверия, че на 14 март жените не трябва да докосват игли, ножици и остри предмети.

Село Грохотно е разположено в Западните Родопи по поречието на река Въча. Отстои на 11 км от общинския център – гр.Девин и на 45км. от областния център – гр.Смолян. Намира се на 800м. надморска височина. Селото, с красивите си бели къщи допълва очарованието на околната девствена природа. Стройното минаре на местната джамия подсилва спокойствието, лъхащо от планината.

Околностите се отличават с изключително запазена екосреда.
Чистият планински въздух е прочут с лековитите си качества. Въздушната среда в района има висока репродуктивна способност, която се обуславя от специфичните орографски и климатични условия и много голямата рола на горско-дървесните насаждения.

Добрата експозиция на склоновете, мекият климат и дългото целогодишно слънцегреене създават чудесни възможности за развитието на лечебен туризъм под формата на хелиотерапия и въздушни бани. В района има необходимите предпоставки за развитие на екологосъобразно селско стопанство и екотуризъм. Местното население се занимава главно със земеделие и животновъдство и живее в хармония със заобикалящата го среда.

Село Грохотно със съхранената си екосреда и население със запазени традиции и идентичност може да предложи на посещаващите го гости и туристи тишина, спокойствие и почивка в близост и хармония с изключителната природа на Родопа планина.

Населението е съставено почти изцяло от турската етническа общност и малка част от помаци изповядващи исляма. Обновената джамия може да се посети не само от местното население, но и от преминаващи през селото туристи. Има малка част от смесени бракове между турци и християни и единични бракове между турци и помаци.

Близо до село Грохотно се намира природната забеложителност "Слона". Представлява скално образование, което наподобява слон.

За контакти : Народно читалище "Назъм Хикмет"-1948
Телефон: +359 -03417-210; 0877240572; E-mail grohotno1948@abv.bg
Телефон: 030417/236Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма карта
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания