Фолклорни фестивали, събори и панаири

Промушване през ''Вятърна скала'' на Гергьовден в с.Воденичарско
ежегодно събитие

с.Воденичарско, Община Джебел, Област Кърджали

Вашата оценка
4.5 от 4 гласа
05.05.2021 г. -
06.05.2021 г.


 
Край селото се намира прочутата антична тракийска крепост Маласар от 5-ти век пр.н.е., изградена наново през Средновековието и запазена днес със стени във височина до 5 метра. До нея има така наречената "вятърна скала" със скален отвор, през който хората от околностите имат обичая да се промушват всеки Гергьовден.
Фолклорни фестивали и събори
Въпреки всичко, смята се, че обичая е езически и идва още от тракийско време. Намира се близо до крепостта "Мал асар" (Крепостта на съкровищата) край рудника за добив на перлит до село Воденичарско, община Джебел.
Фолклорни фестивали и събори
Това е скален прозорец, формиран в конгломерати с риолитова спойка. Възможно е да е скална гробница, допълнително пробита от хората.

Местното население вярва, че там има магическа сила, която помага на хората да се излекуват от някои болести. Силата се усилва многократно на Гергьов ден (Хъдърлез) на 5 срещу 6 май.

Тогава много хора от района посещават мястото, промушват се 3 пъти през дупката в камъка и оставят на околните храсти и дървета конец или парцалче, а може и дреха. По този начин символично оставят там болестта.

В съседното дере се обмиват, а понякога отнасят със себе си и вода, с която наръсват останалите у дома хора и животни за здраве.

Крепостта Маласар и Вятърния камък (Елъ Каясъ) се намират се в "Счупената планина" до с. Воденичарско. Счупената планина се намира в близост до Момчилград, в източни Родопи. Представлява висок хълм, прекъснат от свлачище в средата. Лявата му част е потънала спрямо дясната на разстояние 500-600м.

Именно там се спотайват интересни дерета, съхранили останките на Вятърния камък и крепостната стена на Маласар.

За контакти : Телефон: 0884556092Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания