Фолклорни фестивали, събори и панаири

''Баскане'' на стрели в с.Дончево
ежегодно събитие

с.Дончево, Община Добричка, Област Добрич

Вашата оценка
4 от 4 гласа
26.02.2023 г. -
26.02.2023 г.


 
Огньовете се палят на кръстопът и се използват за хвърляне(баскане) на стрели, които се изработват обикновено от леска или ципитлак, и двете са храсти като стрелата обикновено е заострена петоъгълна, а ушите(крилата) се правеха само от мекиш, мек храст, а сега се правят от леска.
Фолклорни фестивали и събори
Най-чаканият празник от дончевци е Заговезни, на който се кладят огньове.
Фолклорни фестивали и събори
Стрелата се нанизва на шиш, тънка дрянова пръчка, после ушите ѝ се палят на огъня и чрез удар върху дебела дрянова пръчка се хвърля в небето като в миналото се хвърляха стрели със заклинания-за здраве, за отделните животни в двора, за любов(хвърля се на тая, за която искаш да се ожениш).

Хвърлянето на стрелите става само от момчета и мъже, а момичетата и жените само стоят край огъня.

Самите стрели биват три вида:
с единични уши, с двойни и едни над други уши,поставени на 90 градуса, така наречената Господива стрела, посветена на дядо Господ, която се хвърля първа перпендикулярно към небето, а третата стрела е без връх и се нарича Маканкуца .
Фолклорни фестивали и събори
Късно следобед на Заговезни в селото се извършва ритуала по "вземане на прошка", като по-младите вземат прошка от родителите си, възрастните си съседи, роднини и кръснековци (кумовете на сватбата).

Взимането на прошка става като младите поемат дясната ръка на възрастните, искат им прошка и като им я дадат целуват ръка. После възрастните ги канят на подредената трапеза, на която има задължително нарязани, обелени кокоши яйца и цяла варена кокошка, поръсена със сол и червен пипер.

След този ритуал се отива на огъня за хвърляне на стрели. Когато огъня почти загасне той се прескача на кръст с пожелание да няма бълхи върху хората.

За контакти :
Читалище "Напредък-1942 г." ; Адрес "Втора" 26, п.к.9354
Телефон 0885681711; E-mail don4evo_napredak@abv.bg
Телефон: 05719/377Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания