Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на ''Св. Симеон'' в с.Ореховица
ежегодно събитие

с.Ореховица, Община Долна Митрополия, Област Плевен

Вашата оценка
Септември 2023

 
Събор през първата събота и неделя на м.Септември.
Фолклорни фестивали и събори
В общината ежегодно се провежда празник на любителското творчество „Пеем и танцуваме край Дунава” с домакин НЧ “Отец Паисий” с. Ореховица.

В него взимат участие самодейните певчески и танцови колективи от читалищата. Празникът няма състезателен характер и ограничения в изявите за участниците.

В двора на училището се намира паметник
на загиналите през Балканска война 1912-1913, Междусъюзническа война 1913, Първа световна война 1914-1918. Паметника е от пирамидален тип.
Дата на откриване: 01.1.1914 г.
Дата на честване: 6 май.


Селото се намира в Централна Дунавска равнина, на надморска височина между 116 и 49 м. Разстоянието до столицата София по права линия е 111.727 km, а по пътната инфраструктура на страната е приблизително 250 км. Край селото има древен римски път, както и малък кастел на един от меандрите на р. Искър. Първите писмени сведения за съществуването на селище в този район са от 15 век. Селото е регистрирано като "войнушко" в османските регистри. През 19 век поселения има на четири места — "Раховица", "Чифте Раховица", "Свирча" и "Чингене-сарай".

Някога в тази местност е имало три села, едно от които — татарско. Имената на махалите които и до днес са останали в местната топонимия са Горна махала, Долна махала и Алиица. Те по-късно се обединили под името Ореховица, от „рях“, равнина. Трите изворни чешми в селото символизират всяко едно от селата.

Църквата "Св. Симеон Стълпник" е обявена за паметник на културата. Построена е с волните пожертвования и труд на местното население и бежанците от Беломорска Тракия и Македония заселили се тук след Освобождението от Турско иго.

Официално е открита и осветена през 1896 г. от Врачанския митрополит. По-късно е изписана от от Никола Попов, ученик на Данаил Несторов от Дебърската зографска школа.

Сградата на Основно Училище "Христо Смирненски" също е забележителна и оформя един архитектурен ансамбъл в центъра на селото, заедно със сградата на общината, читалището, битовия комбинат и пощенската служба.

За контакти :
Кметство: Тел. 0879125005, 0879125006, 0879125004
orehovica_kmet@mbox.digsys.bg

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания