Фолклорни фестивали, събори и панаири

Байрам в с.Бръщен
ежегодно събитие

с.Бръщен, Община Доспат, Област Смолян

Вашата оценка
Юли 2023

 
Село Бръщен се намира в планински район с обширна борова гора. То попада в историко-географската област Чеч.
Фолклорни фестивали и събори
Селото е разположено на ръба на каньона на река Доспат от източната страна. От селото надолу към реката са направени ниви в терасовидна форма.

Бръщен се намира почти на самата граница с Гърция. До 1989 година една от граничните мрежи е минавала точно до самото село.

Най-високата точка в землището на селото е връх Ваклинова чука - 1368 метра, разположен точно на самата граница с Гърция. На върха се намира погранична пирамида номер 186. Там през нощта на 1 срещу 2 юли 1953 г. са смъртоносно ранени в бой с бандитска група мл. с-т Вергил Ваклинов и неговият верен другар с/к Вихър.

Село Бръщен има дълга история. Най-ранното известно селище в землището на Бръщен е датирано към късната бронзова епоха. Край Бръщен е открито и още едно селище, което не може да бъде отнесено еднозначно към късната бронзова или ранната желязна епоха.

В османските документи селото се среща под името Бращани (на османски турски: بــراـتـانـﻰ‎). В 19 век Бръщен е мюсюлманско село в Неврокопска каза на Османската империя. В „Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“, издадена в Константинопол в 1878 година и отразяваща статистиката на мъжкото население от 1873 година, Барщен (Barschten) е посочено като село с 40 домакинства и 115 жители помаци.

През 1912 година покръстителите, придружени от хайдушки дружини и паравоенни формирования, не успяват да влязат в селото, тъй като жителите му дали много силен отпор с картечницата, която притежавали. Така Бръщен остава може би единственото помашко село, което не било засегнато от масовите насилствени покръствания от 1912-1913 година.

Между Бръщен и Црънча над река Доспат има римски мост, който е запазен отчасти.

Непосредствено до него се намира лобното място и паметна плоча на р-к Дончо Ганев — граничар, загинал в престрелка с нарушители на държавната граница през нощта на 1 срещу 2 юли 1953 г.
Паметната плоча на мл. с-т Вергил Ваклинов, ранен смъртоносно на Ваклинова чука при същата престрелка, в момента липсва на римския мост.

Кухнята е традиционна за Родопите: клин (родопска баница), качамак, ашуре (прясно мляко с ориз и царевични зърна).

Датите на байрамите не са фиксирани и всяка година се изместват с десет дни назад, защото се определят от мюсюлманския лунен календар хиджра - 1 година има 355 дни.

Рамазан байрам
2016: 09 юли

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания