Фолклорни фестивали, събори и панаири

Байрам в с.Късак
ежегодно събитие

с.Късак, Община Доспат, Област Смолян

Вашата оценка
4 от 1 глас
Юли 2023

 
Село Късак се намира в планински район. То попада в историко-географската област Чеч.
Фолклорни фестивали и събори
Според Стефан Захариев към 1850 година в Късак (Късъклъ) има 30 помашки къщи и 100 жители-помаци.

В документ от главното мюфтийство в Истанбул,
изброяващ вакъфите в Княжество България, допринасяли в полза на ислямските религиозни, образователни и благотворителни институции в периода 16 век - 1920 година, съставен в периода от 15.09.1920 до 03.09.1921 година, като вакъфско село се споменава и Късак (Kısak).

По време на Междусъюзническата война през 1913 година селото е опожарено от 1-ви пехотен софийски полк.

По време на Възродителния процес селото е обградено от полиция и военни в продължение на два дни. Всички жени са заставени да се явят в училището. В една от стаите му се разиграва мним съдебен процес, като всяка жена е осъдена да смени традиционната си носия.

След това е изпратена в съседната стая, където две учителки-комунистки обслужват импровизиран магазин за дрехи, преобличат жената и я заставят да подпише документ, че е съгласна парите за дрехите ѝ да бъдат одържани от надниците ѝ в ТКЗС. През нощта се чуват изстрели от автоматично оръжие с цел сплашване на населението. Населението се състои изцяло от помаци, изповядващи ислям.

Датите на байрамите не са фиксирани и всяка година се изместват с десет дни назад, защото се определят от мюсюлманския лунен календар хиджра - 1 година има 355 дни.

Рамазан байрам
2016: 09 юли

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания