Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Бояново
ежегодно събитие

с.Бояново, Община Елхово, Област Ямбол

Вашата оценка
5 от 1 глас
Юни 2023

 
Общоселски събор - първата неделя на юни.
Фолклорни фестивали и събори
Счита се, че село Бояново е основано през 1796 г., когато жителите на съседните две села Мурсатлий и Демирджелий започнали да строят къщи в землището му.

За име на селото остава Мурсатлий, то наброява 19 къщи и към 200 жители. Основен поминък на първите жители на селото са били земеделието и скотовъдството. Основните земеделски култури са били пшеница, ечемик, царевица.

По-късно се засявали и фий, памук, слънчоглед и ориз. През 1913 г. след Балканската война, населението на селото се увеличава с около 40 семейства, бежанци от Одрин. Третият прираст датира от 1925-1926 г., когато в Бояново идват около 30 семейства от Гюмюрджийско (Гърция), които получават от държавата жилища и по 35 дка обработваема земя.

През 1931 г. между Елхово и Ямбол е построена ЖП линия и Мурсатлий се сдобива с гара, кръстена на инженера, построил ЖП станцията — Гара Бояново. Когато през 1934 г. излиза закон за преименуването на всички селища с турски имена, учителският колектив на селото решава да поиска от комисията селото да приеме името на гарата. И така от 1934 г. селото се нарича Бояново.

Първото училище в Бояново е открито през ноември 1863 г. като малка стаичка към църквата на селото. Занятията са водели там до 1935 г., когато било построено сегашното школо. Селото се сдобива с читалище на 17 октомври 1926 г., а през 1961 г. започва строеж на нова читалищна сграда с театрален салон и библиотека. През 1957 г. в с. Бояново е основан селскостопански техникум.

Основно училище „Паисий Хилендарски“
Професионална гимназия по механизация на селското стопанство „Ернесто Че Гевара“
Читалище „Светлина“, основано през 1926 г.
Гарнизонен военен клуб
Паметник на загиналите във войните бояновци
Паметник на Атанас Недялков
Бялата чешма

За контакти : Телефон: 04723 / 2222

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания