Фолклорни фестивали, събори и панаири

Ден на гр.Завет
ежегодно събитие

гр.Завет, Община Завет, Област Разград

Вашата оценка
4 от 2 гласа
Юли 2023

 
Всяка година в края на юли или началото на август се провежда празника на Града и редовният панаир. Тогава жителите на Завет, които са по другите градове, си идват и всички празнуват заедно.
Фолклорни фестивали и събори
Традиция е през две години(всяка нечетна година) по време на панаира да се провежда международен фолклорен фестивал.
Фолклорни фестивали и събори
Той продължава три дни, през които участниците представят своя фолклор чрез песни и танци. Досега в него участия са взели участие ансамбли от различни страни.

Град Завет е разположен в централната платовидна част от западната половина на Лудогорието.

Всяка година се провеждат конни надбягвания, които са част от републиканския приз на България. В тях вземат участие жокеи от цялата страна.

МФФ "ЗАВЕТ"
МФФ „Завет“ е най-значителното и масовно културно събитие за община Завет. Традиционно той се организира от Община Завет и читалище „Саморазвитие“. Фестивалът за танцов фолклор – пъстроцветен, разнозвучен, колоритен, интернационален, се провежда по време на празника на града и се радва на многобройна публика от цялата страна. Началото е поставено през 1992 година, когато танцовият ансамбъл към читалището инициира организирането и провеждането на първия МФФ. Фестивалът е изключително успешен и се радва на голяма популярност.

Взето е решение той да стане традиционен и да се провежда през година. Следва изданието на фестивала от 1994 год., след което поради ред обективни причини, свързани със структурни промени и финансова нестабилност, изданията са преустановени. През 2001 год. фестивалът е възобновен.

КРЕПОСТ "КАЛЕТО"
В близост до гр. Завет се намират останките на средновековната крепост "Калето". Тя е разположена на остров като в миналото е била оградена от река. Използвана е и е преправяна от траки, римляни, византийци, славяни и прабългари. Присъствието на отделните народи е засвидетелствано от характера на находките.

ЦЪРКВА "СВЕТА ПЕТКА"
Строителството на църквата в Завет започва през 1911г. и протича с много религиозен ентусиазъм. Жителита са планирали да построят най-голямата църква в целия район. За съжаление обаче средствата не достигат, строежът се проточва , а кубето дори се събаря веднъж. За довършването на църквата и обзавеждането й са събрани помощи от много хора. Строежът е завършен окончателно на 29 май 1915г., а иконостасът за 7 години се е покрил с икони, поръчани от заветски дарители. Църквата се намира в центъра на гр. Завет.

ЧИТАЛИЩЕ "САМОРАЗВИТИЕ"
Читалището е основано на 09.03.1902 г. В продължение на 100 години развива културно-просветна дейност и достолепно отстоява присъствието си в сърцата на заветчани. Дейността му се развива в три насоки: библиотечно-информационна, художествено-творческа и клубно-кръжочна.

Чрез богатия си книжовен фонд, библиотеката запълва информационните потребности на потребителите и организира разнообразни културни дейности с читатели от всички възрастови групи. Професионалните изпълнения на танцовите състави и оркестъра, както и музикалните школи имат за цел да приобщят децата към чудния свят на музикалното и танцово изкуство, фолклора и традициите.

За повече информация :
Блогът на гр.Завет
Община Завет

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания