Фолклорни фестивали, събори и панаири

Панаир и Събор на гр.Искър
ежегодно събитие

гр.Искър,Община Искър,Област Плевен

Вашата оценка
4 от 1 глас
Юни 2023

 
Едно от най-забележителните празненства е така нареченият "панаир на града". Съборът на града, за удобство на гостите, е избрана втората неделя от месец Юни. Празниците продължават три дни.
Фолклорни фестивали и събори
Територията и околностите на днешната община Искър(пелово) са били обитавани още от дълбока древност заради благоприятното географско положение и близостта на реката.
Фолклорни фестивали и събори
Първите сведения за човешко присъствие в този район датират от IV-III хилядолетие пр.н.е., но по- определени сведения има от епохата на римското владичество. На километър и половина северно от града се намират следи от старото римско селище Калето, където са намерени късноримски монети от IV-V век, съдове за бита, украшения.

Селището е имало връзка с големия римски град Улпия-Ескус, за което свидетелства римският път, водещ до него. Искър По предания на местни жители може да се предположи, че град Искър води началото си от началото на XVII в.

Първите заселници дошли от съседните села и живеели в около 20 къщи в близост до реката. Поради малкия брой жители селището било наречено „Махалата”, а по-късно Горум махала и Писаревска махала.

През 1957 г. с. Махалата е преименувано на гр. Пелово. От 1978 г. е общински център, а от 1998 г. градът носи името Искър. През 1829 г. в с. Махалата се открива частното училище в дома на Горан Петровски. Това училище просъществувало до построяването на черквата,през 1837 г., която съществува и до днес и носи името „Св. Димитрий”. По същото време в югозападната част на черковния двор е построено и килийното училище. Махленци участват активно в националноосвободителното движение.

През 1872 г. в черквата е основан таен революционен комитет от Васил Левски. След едно посещение на В. Левски, участниците в революционния комитет са арестувани и отведени в околийския център Плевен.

Църквата „Св. Димитрии” е регистрирана в Министерството на културата като паметник на културата II степен. С помощта на населението и без достатъчно финансови средства през 1897 г. е завършена новата учебна сграда с 6 големи и 2 малки стаи. В края на 1924 г. Училищното настоятелство взима решение за надстрояване на втория етаж на централното училище. Първоначалното училище се приобщава към прогимназията и се нарича Махленско основно училище „Отец Паисий”. На 15 септември 1999 г. е открита новата учебна сграда.

За повече информация :
Община Искър

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания