Фолклорни фестивали, събори и панаири

Обичай ''Надпяване на пръстени'' в гр.Копривщица
ежегодно събитие

гр.Копривщица,Община Копривщица,Софийска област

Вашата оценка
4.3 от 3 гласа
01.01.2023 г. -
01.01.2023 г.


 
На празника момите донасят в бял котел вода от извора или кладенеца. Тази вода се нарича с различни имена в зависимост от това на кой празник се извършва обреда: мълчана, неначната, василиевска, цветна.
Фолклорни фестивали и събори
След като донесат водата, момите се събират в една къща и всяка от тях оставя своя пръстен или китка, на която е закачен пръстен, гривна и пр. в котела.
Фолклорни фестивали и събори
Котелът оставят през нощта под трендафил или друго цвете "на звездите". Сутринта една от момите или малко момиче, облечено като булка, вади пръстените и китките, а останалите пеят кратки песни-припевки.

С тях те предричат за близка или по-далечна женитба, за щастие в брака, социално положение и качества на бъдещия жених.

Вярва се, че който момък сънува през нощта, за него ще се омъжи. По това, дали водата в котлето ще замръзне през нощта, се гадае за здраве през годината. Празникът завършва с общо хоро.

Надпяването на пръстените,
което на много места по различни български краища става покрай Нова година. Девойките са в най-голямо вълнение. Пръстените, пренощували в бял медник под трендафилов храст “под звездите” (на открито), биват изваждани сутринта от малко момиче в присъствието на почти цялото село, а девойките препяват предварително щастието на пръстена, който ще бъде изваден:

Коя е честита,На стол да седне,Свекър да съди!
Или: Коя е честита,На зла свекърва!
Или: Коя е честита,В божи гроб да иде,Хаджийка да стане!


, а на други места се казват прости гатанки, чийто смисъл за околните не е известен:
по море плува,Жълтици брои! Иху!
(търговец или хаджия ще вземе), или

През дол бега,Цървул стега! Иху!
(хайдутин и др.)

Еня, Мартифа,Дайлада, Тайлада, Топене на пръстени.
Сутринта една от момите или малко момиче (с живи родители), облечено като булка, вади пръстените и китките, а останалите пеят кратки песни-припевки (“ладанки”). С тях те наричат за близка или по-далечна женитба, за щастие в брака, социално положение и качества на бъдещия жених:

“Жълто було трески сбира.” (Момата ще пристане);
“Зряла дюла и презряла.” (Ще се омъжи стара);
“Сам си здравчец на камъче.” (Ще се омъжи за сирак) и пр.

Песента-наричане е призвана чрез магията на словото да осигури сбъдването на надеждата и съкровената мечта за щастлив семеен живот.

Всяка мома си взема малко овес (ечемик) от котлето и го слага под възглавницата си. Вярва се, че който момък сънува през нощта, за него ще се омъжи. По това, дали водата в котлето ще замръзне през нощта, се гадае за здраве през годината. Накрая се играе общо хоро.

Ладуване е характерно за Средна и Северна България, Средна гора и отделни места на Западна България. Изпълнява се на Лазаровден, Гергьовден или Еньовден.

За повече информация :
Община Копривщица

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания