Фолклорни фестивали, събори и панаири

''Празник на плодородието'' в гр.Кюстендил
ежегодно събитие

гр.Кюстендил,Община Кюстендил,Област Кюстендил

Вашата оценка
4.6 от 11 гласа
Септември 2023

 

сертификат

“Празникът на плодородието” увенчава есента в гр. Кюстендил и го заявява отново като град - „Майка на овощарството”. Древните автономни пауталийски монети свидетелстват за това с изображенията си.
Фолклорни фестивали и събори
Овощарската традиция на кюстендилския край е жива през всички времена и предавана като опит и култура от поколение на поколение, от род на род.
Фолклорни фестивали и събори
Този есенен празник на изобилието е наследство от Първия национален овощарски конкурс от 1896 г., заявен от Община Кюстендил, проведен под патронажа на Министерството на търговията и земеделието /тогава/, и е първият и единствен по рода си такъв празник за страната.
Фолклорни фестивали и събори
Константин Иречек в “Пътувания по България”
- началото на 80-те години на 19 век описва кюстендилския край така:
„ ...Кюстендилското поле е градина от сливи, големи жълти круши, обемисти сочни ябълки, сладки череши и възкисели вишни, дребни жълти сливи, праскови, мушмули, черници, орехи и т.н. По хълмовете се забелязват хубави лозя; тукашното вино е прекрасно. В летните месеци старите орехови кории, тъмната зеленина на градините и лозята и златокласите ниви, заедно с ливадите и горите по полите на планините, придават на покрайнината известен южен характер през дневната горещина и шумното пеене на щурците в звездните топли нощи.”
Фолклорни фестивали и събори
Днес “ Празникът на плодородието” се провежда на площад Велбъжд и се представя изобилието и плодородието на кюстендилския край.

Художествено аранжирани маси с плодове и зеленчуци украсяват площада и изненадват гостите на събитието с хрумванията и изобретателността на техните собственици и автори; вълнуват с изобилието, с което природата ни е дарила, с постиженията на аграрния труд на стопаните от плодородния кюстендилси край.
Фолклорни фестивали и събори
Има конкурсен характер с награди за най-добро и атрактивно представяне на участниците, с което се насърчават производителите.

С “Празника на плодородието”
тържествено завършва празничния цикъл. Така след нежната първа стъпка на пролетта, плодородието на лятото и берекетът на есента, природата на кюстендилския край се отдава на заслужен зимен покой..., а после, когато се появи първото кокиче, тя се подготвя с нови надежди в очакване на пролетта, когато отново ще възкръсне за живот.
Фолклорни фестивали и събори
С УЧАСТИЕТО НА:
• земеделски производители от България, Сърбия и Македония, преработвателни предприятия, вносители и търговци на земеделска продукция;
• фирми производители, вносители и дистрибутори на техника от цялата страна,
• Институт по земеделие – Кюстендил, научни и образователни институти от България и Македония,
• фирми, занимаващи се със семепроизводство и посадъчен материал, фирми за търговия с препарати и средства за растителна защита.
• занаятчии, читалища, учебни заведения, детски градини, сдружения, граждански организации, граждани.
Фолклорни фестивали и събори
“Празникът на плодородието” е съпроводен с богата фолклорна програма.

За повече информация :
Община Кюстендил
Култура и Духовно развитие

сертификат

Сайтът www.sabori.bg е медиен партньор на събитието.Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания