Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на Илинден в с.Изгрев
ежегодно събитие

с.Изгрев,Община Левски,Област Плевен

Вашата оценка
Август 2023

 
Съборът на селото се провежда на първата събота от месец август на Илинден.
Фолклорни фестивали и събори
Изгрев е едно от малките села, сгушено в зеленина под щедрите ласки на слънцето в Дунавската хълмиста равнина. Родило се около извивките на р. Осъм още по времето на османското владичество.

Според документи от 1693 г. го назовавали „Дервишко” и „Дервишлиер”. В „Кратка история на с.Изгрев” един от авторите -Ангел Илиев изказва мнение, че вероятно селището е съществувало и преди това и като доказателство сочи съдържанието на откъс от османски регистър с имената на данъкоплатците от с.Дервишан с друго име Булгарине и кючюк(малко).

Това доказва, че селото го е имало и преди 1550 г., а хората оцелявали като се отделяли да живеят в по-малки селища или махали. Името на селото е свързано с предание за Исеин, дошъл по тези земи като „дервиш” – мюсюлмански калугер. Той обещал закрила и няколко семейства са се заселили в този, малко отдалечен от пътища и лоши очи, хълмист край в близост до голямата и пълноводна река.

Така те са се спасили, за да продължат рода си и създадат общо бъдеще. Дервишко се разраснало през 19 век – населението се увеличило, развиват се занаяти, поминъкът процъфтява, дава се тласък на развитие на култура и образование.

С царски указ от 19.V.1934 г. селото е преименувано Изгрев.

В миналото то е административно ориентирано към Никополска околия, макар че е доста отдалечено от центъра на управление. Това слага отпечатък върху цялостното му развитие.

Естествен стопанско–икономически център за селото е бил и си остава гр.Левски – като най-близко разположения град в района. Главния път София-Варна е на 2,5 км от началото на селото, но и това се оказва не толкова близко разстояние, за да окаже положително влияние върху цялостния живот в Изгрев.

За контакти :
Кметство: Тел. 06531/22-23
еmail: kmetstvo_izgrev@abv.bg

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания