Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на ''Св. Йоан'' с.Владиня
ежегодно събитие

с.Владиня,Община Ловеч,Област Ловеч

Вашата оценка
Ноември 2023

 
Събора на селото е на 13 ноември или през почивните дни които го следват.
Фолклорни фестивали и събори
Селото се намира на двата бряга на река Величка. Надморската височина е около 180 м., като района е хълмист, с много локални изворчета и няколко рекички (бари). В западната част на селото се наблюдава свлачище, което унищожи един масивен железобетонен мост.
Фолклорни фестивали и събори
В землището на селото има четири микроязовира и един напоителен канал. През 80-те години са правени изследвания за наличие на нефт, но всичко бе скрито от обществеността. Предполага се, че е открита топла вода при сондажа, а и на 20 км. са нефтените полета на Долни Дъбник.

Според най-нови данни в момента се правят отново сондажи за нефт, като шансовете да бъде намерен се оценяват от специалистите като много добри.

Село Владиня
е разположено на около 2 км. източно от древния римски път от крепостта Ловеч (също и от прохода през Ст. Планина) към р. Дунав. В този район е имало станция за смяна на конете и вероятно място за почивка.

Произхода на името идва, според някои, от дъщерята на княз или средновековен благородник. На 2 км. северно от селото има две местности (по течението на друга рекичка) наречени съответно Селище и Черковица. Там са откривани останки от глинени съдове, корозирали монети, части от стари инструменти.

До 1980 в селското училище имаше малка изложба на предмети, но сега то не функционира.

На височините непосредствено над северната махала се забелязват окопи и военни съоръжения, които са част от най-външния обръч на обсадата на гр. Плевен през Руско-Турската война 1876- 1877 година. Местността е позната като Табята.

По времето, когато населелението е било около 2000 души е имало Земеделско училище. Организирани са били библиотека, смесен хор, театрална група, две духови музикални групи, ловно дружество и др.

Масово са празнувани Трифон Зарезан, Първи Май, Девети Септември и Селския събор.

Празнувани са още и Сурваки, Пьрва Пролет, Осми Март, Русаля (готви се ритуално храна при което се раздава за здраве).

За контакти : Кметство : 06925 2232

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания