Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на ''Цветница'' в с.Нова махала
ежегодно събитие

с.Нова махала,Община Николаево,Област Стара Загора

Вашата оценка
5 от 1 глас
09.04.2023 г. -
09.04.2023 г.


 
Читалище"Зорница" е организатор на ежегоден фолклорен празник "Цветница", който се провежда в деня на църковния празник "Цветница".

Празникът е своеобразно продължение на някогашният сбор на с.Нова махала - "Връбница".

В началото на 20 век в селото започва да върлува епидемия от коремен тиф, умират много хора, затова селото е под карантина и се забранява и сборът "Връбница", който се изнася и отбелязва в съседното село Николаево, но с времето и там този сбор замира.

През 2000 година по инициатива на читалище "Зорница" и със съгласието на жителите на с. Нова махала "Цветница" отново става празник на селото.

Село Нова Махала се намира в източния край на Розовата долина. Населението наброява около 860 жители. На територията на селото има Земеделска производителна кооперация.

В Нова Махала има начално училище за деца от първи до четвърти клас и детска градина.

На територията на селището съществува читалище, което има много добра дейност за възстановяване традициите на населението. Самодейните колективи на читалището възстановяват старите български обичаи, песни и танци.

За контакти : тел: 04334/2260

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания