Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Бутово
ежегодно събитие

с.Бутово,Община Павликени,Област Велико Търново

Вашата оценка
Ноември 2023

 
Ежегодно през първата събота от месец ноември се организира селският събор.
Това е ден за веселие и забава. Жените подготвят ястията за трапезата още от предния ден. Прави се курбан за здраве. Приготвят се традиционни гозби като пълнени чушки, зеле с месо, дроб-сърма и др., а ракията и виното се леят в изобилие. Гощавката се започва още от сутринта. Жителите и гостите на селото обикалят домовете на близки и познати и всеки стопанин посреща своите гости както подобава на такъв празник - с богата трапеза.

Бутово се намира в централната част на Дунавската равнина на 9 км. северозападно от гр. Павликени.Граничи на И със землището на село Недан на ЮИ -град Павликени, на Ю-село Върбовка,на З-село Горско Косово а на С- със селата Варана и Градище Географска забележителност е хълмът Чатала, 132 м. надморска височина. В близкото минало мястото е било кът за развлечение и отмора на населението в района и вилна зона.

Историята на селото се свързва предимно с факта, че в миналото тези земи са обитавани от траките (IV век пр.хр.). Те са оставили богато културно наследство. Археолози от Великотърновския университет са правили разкопки тук през 1966-1968 г. В откритите гробници, по-известни като могили и подземни тунели, наподобяващи галерии са намерени глинени съдове, накити, монети и много други предмети с голяма историческа стойност. От тези разкрития става ясно още, че основен поминък на населението е грънчарството.

Те са поставяли вече готовите съдове направени от глина в специални пещи и изпичали керамиката. По този начин глинените изделия ставали по-здрави и красиви като придобивали специфичен червен цвят. Екипът на археолога Богдан Султов полага големи усилия в популяризирането на ценните исторически находки, като прави късометражен филм за тях. Много от находките (предмети и монети) се намират и до днес в Археологическия музей в Велико Търново.В турски документи от XV в. се споменава "село Бутрунидже" кьм Никополския санджак а през 1579 г. и като Бутова-и заир и Бутова-и баля сьответно "Горно и Долно Бутово" .

През по-късен период селото се развива като селскостопански район. Равнината осигурява развитието на земеделието като основен поминък на населението. Характерно за Бутово били и водениците разположени по коритото на малката река Ломя, която минава през землището на селото. По-заможните фамилии (Никодимовите, Поповите, Църковци и др.) притежавали водениците, напр. Никодимовата воденица (обслужвала и съседните села Върбовка и Димча). Воденицата се намирала в горната част на селото към местността "Чатала". Друга имало и в долната част на селото към с. Недан.

Друг основен поминък на жителите от селото е било тухларството. В началота на 20 век се създава тухларницата. На бригадирски начала са се правели ръчно тухли и цигли. През 1950-те години се изгражда и фабриката за тухли. През 1968 г. се открива и новия модерен завод за тухли построен от италианска фирма, който произвежда различни видове като размер и форма тухли.

За контакти :
Кметство : 0882 625 674 ; 0882 624 876
butovo@pavlikeni.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания