Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор ''Св.Богородица'' на с.Полски Сеновец
ежегодно събитие

с.Полски Сеновец,Община Полски Тръмбеш,Област Велико Търново

Вашата оценка
11.06.2021 г. -
11.06.2021 г.


 
Сбор — 11 юни.
Фолклорни фестивали и събори
Местните жители са били популярни като добри скотовъдци, грижещи се за конете на римляните, пребиваващи в известния за времето си Никополис ад Иструм (6 км на юг от Полски Сеновец).

Смята се че от това са се възползвали и прабългарите векове по-късно. От растящата край местната река буйна трева идва и името Сеновец, което в края на 19 век приема и Полски за да се различава от други със същото име.

Селото е известно с това че населението му е било защитено с ферман от местен паша, но жителите му са били в постоянна нощна война с тези от съседното изцяло турско село Одаите (дн. Петко Каравелово), които са нямали право да стъпват в Сеновец. Смята се че местните са се грижили за добитъка на местните големци в замяна на ненамеса в делата на жителите му.

След трите силни земетресения, с магнитуд над 7-ма по Рихтер между 1908-1913 г., които почти напълно разрушават селото, се създава каменоломна, което прави селото с едни от най-високите каменни зидове в Северна България и довежда до забогатяване на местното население от продажбата на камъни за строителство.

В трудовете си известните български етнографи Анастас Иширков и Стоян Романски отбелязват специфичния отенък на сините очи и издължените тесни лица на жителите на Полски Сеновец, нехарактерни за славяните, което предполага тракийски корен. В Полски Сеновец има голям паметник на Георги Димитров.

За контакти :
Кметство:06146/28-62

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания