Фолклорни фестивали, събори и панаири

Ден на гр.Пордим
ежегодно събитие

гр.Пордим,Община Пордим,Област Плевен

Вашата оценка
Ноември 2023

 
Общоградски събор - първата събота и неделя след 7-ми ноември.
Първата телефонна връзка в България е проведена в сегашния град Пордим. Това става през 1877 по време на Руско-турската война при обсадата на Плевен. Връзка е осъществена между крал Карол I от щаба на румънската армия и княз Николай Николаевич от щаба на руската армия.

В град Пордим се намират 2 музея, свързани с Руско-турската освободителна война от края на XIX век. Единият е на името на цар Александър ("Руският" музей), а другият - на името на крал Карол ("Румънският" музей). И двата музея са разположени в оригиналните сгради, където са били отседнали двамата държавни глави и главнокомандващи на армиите по време на войната.

От там се е извършвало оперативното управление на руската и румънската армии по време на епичните битки и обсадата на Плевен. В близост до щаб-квартирата на цар Александър се намира и полевата болница на д-р Пирогов (на негово име е наречен Институтът по спешна хирургия в София), където са оперирани и лекувани ранените при битката воини.

В настоящия момент и двата музея се поддържат в отлично състояние от общинската управа, като в тях могат да се видат много документи с информация от времето на войната, оригинално облекло, снаряжение и оръжие на Руската и Румънската армии. Пространсвата около сградите са превърнати в уютни паркове, където също са разположени експонати от времето на Освободителната война.

За повече информация :
Община Пордим
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания