Фолклорни фестивали, събори и панаири

Националната литературна награда за поезия ''Слав Хр.Караславов'' в гр.Първомай
ежегодно събитие

гр.Първомай,Община Първомай,Област Пловдив

Вашата оценка
4.2 от 12 гласа
Октомври 2023

 
Национална литературна награда за поезия „Слав Хр. Караславов” в град Първомай. Наградата се връчва на всяка нечетна година.
Фолклорни фестивали и събори
Учредяването е съвместна инициатива на общинската администрация – гр.Първомай, и Съюза на българските писатели. Наградата се присъжда за поетични книги, публикувани през предходните две години.
Фолклорни фестивали и събори
Тържеството по връчване на Националната литературна награда за поезия на името на Слав Христов Караславов започва с поднасяне на цветя на паметника на акад. Георги Караславов в родното му място – кв. Дебър на град Първомай.

Цветя на преклонение пред делото на големия български писател поставят на монумента представители на Съюза на българските писатели, Община Първомай, читалищни деятели, ученици.

В 18.00 часа в ритуалната зала на Образцово народно читалище „Св.св. Кирил и Методий” в Първомай започва церемонията по връчване на Националната литературна награда за поезия „Слав Хр. Караславов”.

"Няма друг автор в съвременната ни поезия, който като Слав Караславов така силно да оставя усещане за една огромна земност на впечатленията, за изключително реална поетика, за сливане с живота, за страстна и честна изповед."

Слав Хр. Караславов е роден на 27 март 1932 г. в село Дебър (сега квартал на Първомай), Пловдивска област.

Силна издънка на известната писателска фамилия Караславови (негов чичо е класикът на българската литература Георги Караславов), той усеща творчески пориви още в гимназията. Започнал работа като пътуващ журналист, през 1957-1958 г. е редактор на многотиражките в градовете Исперих и Попово.

По-късно работи във вестниците "Народна младеж" и "Септемврийче", в Радио София, в издателство "Български писател".

Бил е главен редактор и директор на издателство "Народна младеж", както и директор на Издателството на Отечествения фронт. Дълги години е главен секретар на Съюза на българските писатели.

Първото си стихотворение публикува във вестник "Народна младеж" през 1954 г., след което започва да печати и в литературните издания. През 1959-а получава наградата на списание "Пламък" за най-добро стихотворение през годината. Тогава излиза и първата му стихосбирка - "Ехо от кавалите". Тя слага началото на много и разнопосочни негови

Книги - стихосбирки:
"На бял камък", "Корава пръст", "Сенките пътуват с нас", "Насаме със сина", "Приемете ме такъв", "Когато се роди момче", "И никога да не си отивам", "Предсказания", "Гост на себе си", "Години", "Време" и други; пиесите "Когато светлините се раждат" и "Братята от Солун";

Белетристичните творби:
"Приятел на смъртта", "Двамата", "Хроника за Хаджи Димитър", "Деспот Слав", "Житие на капитан дядо Никола", "Залезът на Иванко", "Когато Калоян премина Хем", "И името ти хубаво", "Оръжие за живите", "И много пътеки изходих", "Солунските братя", "Детрониране на величията" и други;

Книгите за деца:
"Жълтият пират", "Приказка за житното зрънце и малкото момче", "Счупената луна"...

Много от произведенията му са превеждани и издавани в чужбина, а трилогията "Солунските братя" получи широка популярност във всички славянски страни.

В драматургията, публицистиката и особено в белетристиката писателят потърси нови изразни средства за изказ на своето горещо родолюбие, на страстната си гражданска позиция. Поредицата исторически новели и повести, романи и трилогии въздигат правото на всеки народ да се бори за свободата си:
"Приятел със смъртта", "Хроника за Хаджи Димитър", "Житие за капитан дядо Никола", "И се възвисиха Асеновци", "Александър Батенберг" ,
За премахване на социалната несправедливост:
"Детрониране на величията",
За отстояване на културната си идентичност:
"Солунските братя"

Доказал умението си да създава широки епични платна, писателят заплита интригуващи сюжетни линии, рисува сложни, психологически уплътнени образи, внушава хуманистични идеи.

В други времена издателските къщи щяха да се надпреварват в ознаменуването на юбилейната годишнина на писателя със специални, луксозни издания на негови книги, със събрани и избрани произведения.

Сега я видим, я не ново томче с името му. Но Слав Хр. Караславов принадлежи на бъдещето. То ще го оцени по заслуги.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Сайт на община ПървомайАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания