Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Кленовик
ежегодно събитие

с.Кленовик,Община Радомир,Област Перник

Вашата оценка
Септември 2023

 
Всяка първа събота на месец септември се провежда съборът на селото.
Селото е в подножието на планината Колош, която е основният източник на отопление и строителен материал за селото. Тя е обитавана главно от дребен дивеч, като по-големи представители се отличават глиганът и вълкът. Надморската ѝ височина е около 1100 метра. Друг основен поминък на жителите на селото е земеделието, в частност производството на пшеница и слънчоглед, както и миньорството.

Данни за селото под името Кленовик датират от повече от 700 години, а самото място е заселено от повече от 8000 години. Кленовик дължи името на дървото клен, тъй като до манастира на селото има големи кленови гори.

Едно от предишните имена на Кленовик е Колош, като името на планината. То се е наложило главно преди години. Селото се наименува Колош след сливането му със съседното село Житуша, което се прави заради сливането на стопанствата им. През 1990 г. двете села отново са разделени и им се връщат старите наименования.

Една от природните забележителности на селото е планината Колош и прилежащият към нея язовир. Колош е предпланина на Рила и дял от Конявската планина. Има манастир, църква, останки от римска крепост.

Природна забележителност „Янковец“ - Вековна дъбова гора край село Кленовик, община Радомир с площ от 22 дка. Заповед №3039 от 3.10.1974 г. на МГОПС. В тази природна забележителност е включено находище на див божур.

За контакти :
Кметство: 07725/ 2020
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания