Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор ''Празник на моето село'' в с.Баня
ежегодно събитие

с.Баня,Община Разлог,Област Благоевград

Вашата оценка
3 от 1 глас
Юли 2023

 
Всяка година през първата неделя на месец юли се провежда традиционен събор "Празник на моето село".
Фолклорни фестивали и събори
На него се събират жители на селото живеещи и работещи из различни крайща на България. В празника взимат участие фолклорни състави от страната и чужбина.
Фолклорни фестивали и събори
Източноправославните българи имат изградени две църкви: "Свети Георги" и "Успение на Пресвета Богородица. Една малка част от християнското население изповядва протестантството, като за целта имат изградена евангелска църква. В селото живеят и помаци.


Селото е известно в областта и страната с многобройните минерални извори
- 72 на брой за лечение на хронични геникологични заболявания, костни заболявания и неврологични заболявания. През Баня тече река Глазне, която води началото си от циркусите на Пирин планина. В момента от селото тръгва „Зелен коридор“, който е създаден с помощта на фондация "ЕкоОбщност" и на американски и германски фондове. Коридорът е туристическа забележителност в района. Неговата дължина е около 7 км и завършва в началото на град Добринище.

В селото и неговите покрайнини има останки от римско време и средновековието. В момента в рамките на селището има две стари бани. До новата обществена баня се намират останките от баня, която е била ползвана от турското население в периода на османското владичество.

Втората, обявена за старинна, се намира в старата част на селото.
Това е старата баня, построена в типичен римски стил - ред камъни, три-четири реда тухли, сводеста с малки отвори на свода, отделен сводест клозет, със светилник с комин над свода.Това е българската баня, използвана от християнското население на селото. На входа на ѝ има надписи на български и турски език, които датират от 1736 г.

През периода на Второто българско царство село Баня се намира ту под властта на родопските, ту под властта на македоските феодали. Това е видно от грамотата, дадена на манастира от българския цар Иван Шишман от 21 септември 1378 год.

Село Баня и разложко преживяват под гнета на турците около 530 години. Освобождението идва през 1912 година по време на Балканската война. Поради наличието на топла минерална вода в селото се заселват турци, които остават да живеят в него до 1912 година.Периодът от началото на XIX век до 1878 е период на стопански и културен подем за село Баня..

За контакти : Телефон: 07445/2225, 07445/2222

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания