Фолклорни фестивали, събори и панаири

Кукерски игри в с.Вресово
ежегодно събитие

с.Вресово,Община Руен,Област Бургас

Вашата оценка
3.6 от 7 гласа
Март 2023

 
Първият неделен ден на м. Март. В деня, когато се провежда традиционния празник, "Кукерите" стават рано още в зори, обличат се и се събират в местността "Курията" покрай селото. След това тържествено влизат в селото.
Фолклорни фестивали и събори
Отиват в Кметството и с игри искат разрешение от кмета за провеждане на обичая. Като получат разрешение се разпределят на малки групи и обхождат всички къщи.
Фолклорни фестивали и събори
За да пропъдят злите духове, да има много здраве и голям берекет във всеки дом през годината.

След обяд се обличат "Арапина" и "Булката"и започват целия ритуал на селския мегдан, пред цялото население и многото почитатели на тези предпролетни празници от градове и села.

Най-вълнуващ момент е появяването на "Царя", който произнася своята благословия, с пожелание на кукерите и присъствуващите хора много здраве, дълъг живот, щастие, голямо плодородие през годината.

Многократно прекъсван от раздрънкването на гласовитите кукерски звънци, след това "Царят" извършва и традиционното "Засяване" и "Заораване" с дървено рало теглено от кукерите.

Обичаят завършва с кукерско хоро, на което се хваща младо и старо.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти: Читалище "Искра 1927"
Телефон 0898 42 -72 -33; E-mail chitalishte_vresovo@abv.bg
059432263Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания