Фолклорни фестивали, събори и панаири

Фолколрен събор ''Златна праскова'' в с.Гавраилово
ежегодно събитие

с.Гавраилово,Община Сливен,Област Сливен

Вашата оценка
3.9 от 8 гласа
27.07.2023 г. -
27.07.2023 г.


 
Фолклорен събор “Златна праскова” се провежда през втората половина на м.Юли. Целта на празника е да обедини основни ценности – съзидателния труд, фолклорното наследство и веселието и да съдейства Сливенски регион да се възроди като основен производител на праскови.
Фолклорни фестивали и събори
Празникът се провежда под патронажа на министъра на земеделието, храните и горите. За село Гавраилово, община Сливен, от години е известно, че е център на производството на праскови в България.
Фолклорни фестивали и събори
Този традиционен за местното население поминък намира своето успешно продължение и израз в организирания през лятото фолклорен събор “Златна праскова”.

Всъщност, от опит за съчетаване на отглеждането на праскови със съхраняването на традициите и обичаите от живеещите в региона, съборът неусетно се е превърнал през годините за местното население в празник с богата културна програма, включваща конкурси и състезания за деца, изяви на индивидуални изпълнители, концерти на фолклорни колективи от региона.

Състезания за най-бързо ядене на праскова, правене на компот и сладко от праскови, изложба на рисунка на тема „Праскова" и рисунка на асфалт, са само част от забавленията, предвидени за тазгодишния традиционен празник „Златна праскова" в село Гавраилово.

В програмата са включени още конкурс за детско музикално и певческо творчество за купата „Златна праскова" и общоселско празнично веселие.

За производителите на праскови се организира семинар, на който се представят най-новите тенденции в отглеждането на праскови, изложба, дегустация на продукция, посещение на масиви с прасковени насаждения, демонстрация на селскостопанска техника.
Фолклорни фестивали и събори
И все пак, основна цел на Община Сливен с организирането на проявата, си остава привличане на колкото се може повече туристи и потенциални инвеститори.

Празникът "Златна праскова" е нова форма на сътрудничество между традиционните производители и читалището, което търси нов модел на взаимодействие и се утвърждава като инициатор на инициативи за развитие на местната общност.
Фолклорни фестивали и събори
Традиционно ще се проведе и конкурсът Мис „Праскова".

Той се организира от Община Сливен, Областна дирекция "Земеделие и гори", Областна служба за съвети в земеделието, Опитна станция по прасковата, кметство с. Гавраилово, Народно Читалище "Слънце" с. Гавраилово, ОП "Българска праскова" ООД - Сливен.

За контакти:

НЧ "Слънце -1928"
тел. 04513/2383,0895506011; е-майл: ch_gavrailovo@abv.bg
КМЕТСТВО ГАВРАИЛОВО
адрес: Гавраилово, ул. Каменица 4; телефон: 04513/2012; 044 / 611 220;

Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община СливенАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания