Фолклорни фестивали, събори и панаири

Празник ''Среде лято'' в с.Мугла
ежегодно събитие

с.Мугла,Община Смолян,Област Смолян

Вашата оценка
3.8 от 5 гласа
01.08.2021 г. -
02.08.2021 г.


 
Всяка година през месец август селото празнува своя празник, наречен "Среде лято". В Мугла се коментира вярването за бележене на средата на лятото-2 август и изпращане на слънцето към зимата. „Среде лето”е хилядолетна традиция засвидетелствана от времето на траките
Фолклорни фестивали и събори
Той се тачи от незапомнени времена.
Мугла е единственото село в Родопите, което отдава почит на слънцето. На празника обикновено се представя групата към читалището и се прави курбан за здраве и берекет на връх Михрапа.
Фолклорни фестивали и събори
Празникът продължава 3 дена с кръшни хора, звуците на родопската каба гайда и лиричните родопски песни.
Фолклорни фестивали и събори
Той е засвидетестван още от автохтонното население и представлява изпращане на слънцето.В Християтския календар на 2 август по стар стил е Илинден. Чрез културно-историческият подход е развита хипотезата за Св. Илия, Като до славянски тракийски бог.Самото име се извежда от епохата на трако-хетолувийските изоглоси.
Фолклорни фестивали и събори
Те са почитали два празника посрещане на слънцето на 24.12 и изпращането към зимата 02.08-слънчев кръговрат.

„Среде лето” бележи края на периода в който силата на слънцето расте и е началото упадъка на силите му.

В обичая битуват старинни преживелици и остатъци изразяват се във вярването за магическа сила на водата и зеленината.

Вярва се, че слънцето слиза да се окъпе във водата облича кожуха и тръгва към зимата като препуска към небето със своята огнена колесница.

Празникът започва още на 1 август вечерта.
От набраните цветя се повиват китки, завързани с червет конец/символ на кръвта и закодираното ДНК- /Има за всеки член от семейството и една по- голяма за къщата. Поставя се в бяла харкумка пълна с вода и се изнася навън на месечина и звезди/космични сили/.Трябва да престои през ноща, покрита с бяла кърпа и не се внася в дома докато не се "поят "-пеят китките.
Фолклорни фестивали и събори
На втори август всички стават рано и с нетърпение оглеждат китките. Радостни се когато те са свежи-символизират здраве.

При изгрев слънце цялото село е навън, събират се на „Яза”до вода да "поят"-пеят китките. Харкомите са поставени в средата, откриват се от кърпите. Най – възрастната жена взема една от китките и „плиска”с вода околните.На всяка китка се пее и по съдържанието на песента се гадае.
Фолклорни фестивали и събори
Всички заедно посрещат слънцето, което потегля вече към зимата. Символично представен от Бял кон символизиращ слънчевата сила още от времето на траките.

Момите хвърлят венците за да се види кой венец ще се отдаличи най бързо/сватбата е най-скоро/.За здраве и радостни дни със силата на билките и водата мугленските родове наричат китките с песен и благословия.

Екват цветните песенни мелодии извиращи от корените, за да се плиснат като бисери от избухнали светове.Народните ваятели описват със звуци и глас дълбините на житейските пътеки които с вълните на музиката, като приливна вълна се реят волно в простора.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : Кметство: 03058/23 35
km_namestnik.mugla@abv.bg

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания