Фолклорни фестивали, събори и панаири

Ден в гр.Смядово
ежегодно събитие

гр.Смядово,Община Смядово,Област Шумен

Вашата оценка
Ноември 2023

 
Ежегоден градски събор в последната неделя на месец ноември.
Община Смядово е разположена в полите на северните склонове на Източна Стара планина и попада в две физико-географски области: на Дунавската равнина, източна подобласт (Лудогорско-Добруджанска); Шуменско-Провадийски район и Старопланинската област.

Археологическите находки в околностите на Смядово говорят за непрекъснат живот в продължение на хилядолетия. Проучванията, които са извършени на праисторическата могила в местността “Голям Йордан”, разкриват културата на човека от 3500-3100 г.пр.н.е. Десетте могилни некропола, намиращи се в Смядово, се свързват с живота на траките от V-IV в.пр.н.е. Гръко-римската култура се потвърждава от намерените монети.

През 2000 година е открита Тракийска гробница датираща IV в.пр.н.е. Тя е изключително красива и с ефектна фасада и е единствената известна досега гробница в България от този период, на която има надпис. В Община Смядово интерес представляват селищните могили и крепости, разположени в Смядово и селата Кълново, Янково, Веселиново, Бял бряг, Желъд, Черни връх и Риш.

Известна е селищната могила наречена с името „Назлъмова могила“ или „Дядо Златева могила“. В нея се разграничават седем пласта от седем последователно съществуващи селища. Тук са намерени и много оръдия на труда като ножове, върхове на копия, брадви, мотики и много глинени съдове с разнообразна голенина и украса.

Местна легенда свързва възникването на града с времето на османско владичество. Негова основателка била вдовицата Смяда и 14-те ѝ сина. Съпругът ѝ е бил убит от турците и тя е предвождала местното население в борбата срещу робството.

В градът е регистрирано и заселване на бежанско население от с. Медвен, Сливенско.

В османски данъчни регистри на немюсюлманското население от казата Шумну, вилает Силистра, от 1620-1621 година е отбелязано село Смядава с 251 джизие ханета (домакинства).

През 1969 година с Указ на Президиума на Народното събрание Смядово е обявено за град, а от 1979 година е общински център.

С цел да се увековечи паметта на загиналите войници по време на войните през 1912-1918 година, в центъра на Смядово е построен мост-паметник.

За повече информация :
Община Смядово
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания